Спорт

"Велика Мађарска" против Србије – постоји ли реакција УЕФА?

Спорна застава која отуђује део Србије требало је да буде дозвољена у квалификацијама за Европско првенство у фудбалу
"Велика Мађарска" против Србије – постоји ли реакција УЕФА?Getty © Alex Grimm

Фудбалски савез Мађарске (МЛСЗ) саопштио је да је добио дозволу Европске фудбалске уније (УЕФА) и организације ФАРЕ да користи заставу тзв. "Велике Мађарске" на утакмицама квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано 2024. године у Немачкој.

У саопштењу се наводи да је МЛСЗ затражио мишљење од УЕФА и организације ФАРЕ, која се бави борбом против дискриминације у фудбалу, о застави са картом "историјске" Мађарске.

МЛСЗ тврди да ће навијачи моћи да носе ове заставе на трибинама, пошто УЕФА и ФАРЕ тврде да се не ради о политичком симболу.

На заставама се налази мапа, која представља некадашњу територију Мађарске, чији делови данас припадају Србији, Словенији, Румунији, Украјини, Хрватској, Словачкој и Аустрији.

Окршај "орлова" са Мађарима заказан је за 7. септембар у Београду, а реванш је 14. октобра.

"МЛСЗ је затражио јасну одлуку од УЕФА и ФАРЕ у вези са дозволом за приказивање историјског симбола. Прихватајући наше аргументе, ове две организације су признале да овде нема расистичког понашања. Међутим, то се не односи на додатне симболе и натписе, као и песме навијача", стоји, између осталог, у саопштењу.

Међутим, "Спортал" је добио потврду да није дошло до одлуке Европске куће фудбала да позитивно одговори на захтев Фудбалског савеза Мађарске да се застава "Велике Мађарске" не третира као симбол са политичком поруком.

"Поменути симбол убудуће и даље ће бити дозвољено да истичу навијачи ове репрезентације, што представља својеврсну дипломатску победу, пошто је до исте дошло уз велику подршку државног апарата наших комшија. Иначе, на тој је застави спорна мапа, која представља некадашњу територију Мађарске, чији делови данас припадају између осталог Србији, али и Словенији, Румунији, Украјини, Хрватској, Словачкој и Аустрији", писало је у мађарским медијима.

На ове наводе је стигле одмах реакције из Румуније, одакле су поручили, углавном политичари, да поменуте две организације нису имале праве информације, да им није предочено значење тих симбола и да нису располагале ваљаним информацијама.

Реакције су пре стизале пре и из Букурешта и Загреба, али за сада не и Београда, док је својевремено мађарски председник Виктор Орбан и сам истицао поменуте симболе, приликом посета мечевима.

Фудбалски савез Румуније (ФРФ) такође је саопштио да УЕФА није дозволила истицање спорне заставе на међународним сусретима.

Румунија је најбурније реаговала на ову одлуку, а ФРФ је затражио објашњење од челника европског фудбала.

"УЕФА није одобрила и неће дозволити истицање симбола које помиње МЛСЗ на међународним утакмицама. Сматрамо да је МЛСЗ погрешио када је саопштио да ће на утакмицама моћи да се истичу поменуте заставе, јер то представља одступање од Дисциплинског правилника УЕФА. ФРФ ће ако буде неопходно о свему обавестити Дисциплинску комисију УЕФА", наводи се уз додатак да ревизионизам није прихваћен у фудбалу.

"ФРФ верује да ће УЕФА санкционисати истицање ових симбола, који могу да подстакну на мржњу и насиље на утакмицама у европским такмичењима", закључује се у саопштењу ФРФ-а.

Мађарска се налази у групи Г квалификација за Европско првенство 2024. са селекцијама Србије, Црне Горе, Бугарске и Литваније.

Мађарска је у првом колу слободна, а 27. марта играће на свом терену са Бугарском.

image