Русија

Лавров упозорава Лондон: Добићете одговор из Москве због осиромашеног уранијума

Москва још једном упозорава да би слање муниције са осиромашеним уранијумом довело до велике ескалације сукоба у Украјини
Лавров упозорава Лондон: Добићете одговор из Москве због осиромашеног уранијумаwww.globallookpress.com © Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Уколико Велика Британија заиста испоручи Кијеву муницију са осиромашеним уранијумом то би био један велики искорак према озбиљној ескалацији сукоба, упозорио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, док из овог министарства поручују да Москва неће оставити Лондон без одговора.

"Ово је корак напред према даљој ескалацији сукоба, притом веома озбиљној", рекао је Лавров, а затим и додао: "Сви се сећају до чега је довела употреба осиромашеног уранијума у Југославији и Ираку када су страдале на десетине хиљада цивила и војника НАТО-а. Дошло је до наглог пораста онколошких и других опасних болести, земљиште је било контаминирано деценијама".

Изјава је, подсетимо, уследила након јучерашњег саопштења да ће Уједињено Краљевство послати Украјини муницију са радиоактивним елементом, о чему је за време посете кинеског лидера Москви најавила заменица британског министра одбране, Анабел Голди.

Према писању руских медија, председник Руске Федерације Владимир Путин дочекао је ову вест на састанку са кинеским колегом.

Министар одбране Сергеј Шојгу додао је да је свет све ближи нуклеарном конфликту, а портпаролка Министарства спољних послова назвала је намере Лондона "југословенским сценаријом"

Министарство спољних послова Руске Федерације објавило је данас и званично саопштење по овом питању.

"Изјава Анабел Голди још је једна јасна потврда да Лондон жели да буде на челу групе оних који не желе добро Русији. На овај начин, Англосаксонци су и јавно саопштили да желе да се сукоб у Украјини подигне на један нов ниво. Јасно је показана сва ништавност уверења британских власти да желе да се Украјина опорави после конфликта. Енглези су спремни да занемаре грађане Украјине". 

Јасно је да Енглези не маре за то што би муниција са осиромашеним уранијумом довела до страдања великог броја људи и цивила, као и да би била нанета непоправљива еколошка штета, наводи се у саопштењу. 

Министарство даље подсећа на све све тешке последице са којим су се суочили народи Југославије и Ирака, након што је Запад одлучио да у њима употреби сличне токсичне и радиоактивне супстанце.

Британци су показали ко је прави агресор и ко раздувава конфликт у Украјини, али, "Лондон не би требало да заборави да ће морати да сноси последице за све за шта је одговоран", а то укључује и нарушавање основних начела међународног права, поручује Москва. 

За крај, Министарство спољних послова Руске Федерације још једном упозорава да ова одлука неће остати без последица. 

"Првобитна реакција различитих међународних структура показује да свет не прихвата овакве планове Лондона".

image