Свет

Културни геноцид: Водећи светски музеји руска дела сада класификују као украјинска

Антируска хистерија довела до тога да је чувени руски сликар Иља Рјепин постао Украјинац
Културни геноцид: Водећи светски музеји руска дела сада класификују као украјинскаGetty © Tristan Fewings / Stringer

Музеј Метрополитен у Њујорку тихо је рекласификовао неке од својих слика. Двојица уметника, који су до скора били Руси, сада се воде као Украјинци, а слика француског импресионисте Едгара Дега преименована је из "Руска плесачица" у "Плесачица у украјинској ношњи".

Уметници чије су биографије политички коректно прерађене су чувени руски мајстор из 19. века Иља Рјепин који се сада у Метовом каталогу води као "Украјинац рођен у Руском царству" и његов (нажалост) мање познати савременик Архип Куинџи, доскора руски сликар грчког порекла рођен у Мариупољу због чега је, у америчкој изведби, напрасно постао Украјинац и само Украјинац.

Из Метрополитена је за Си-Ен-Ен речено да та институција "континуирано истражује и испитује предмете у својој колекцији како би одредила најприкладнији и најтачнији начин да их каталогизира и представи. Каталогизација ових радова је је ажурирана након истраживања спроведеног у сарадњи са научницима из ове области."

Још у јануару, на питање о Дегаовом делу, који се сада зове "Плесачица у украјинској ношњи" из Мета је саопштено да су "у процесу истраживања такозваних Дегаових руских плесачица, у сарадњи са научницима из ове области, и одређивање најприкладнијег и најтачнијег начина представљања дела."

"Украјинизација" руских дела, бар у Метрополитену, је резултат рада новинарке Оксане Семеник која месецима лобира по институцијама у САД да се "исправи историјска неправда" и руска уметничка дела преименују у украјинска.

На свом Твитер налогу "Украјинска историја уметности", Семеник је поручила да сви Рјепинови пејзажи представљају Украјину и украјински народ.

Рјепин је, иначе, познат по својим приказима Козака, Лава Толстоја, сцена из руске историје.

Метрополитен није једини, Национална галерија у Лондону је прошле године променила назив једне Дегаове слике из "Руске плесачице" у "Украјинске плесачице".

Галерија је за "Гардијан" у априлу прошле године навела да је "прикладан тренутак да се ажурира назив слике како би боље одражавао тему слике".

image