Економија

Масково решење финансијске кризе у САД: Гарантујте све депозите у банкама

Ако САД желе да зауставе банкарску кризу, мораће да гарантују све улоге, поручио је милијардер
Масково решење финансијске кризе у САД: Гарантујте све депозите у банкама© Tanjug/AP Photo/Benjamin Fanjoy, File

Власник "Тесле" и "Твитера" Илон Маск предложио је решење за тренутну банкарску кризу у САД - влада мора да укине тренутну горњу границу осигурања од 250.000 долара за све депозите, како би спречила клијенте да панично повлаче свој новац.

Маск је реаговао на извештаје медија да амерички званичници траже начин да привремено осигурају депозите преко тренутног ограничења од четврт милиона долара, а да не морају да добију одобрење од Конгреса.

"Апсолутно неопходно", навео је Маск.

Банкарска криза почела је у САД раније овог месеца изненадним колапсом "Силикон вели банке" (СВБ), великог америчког зајмодавца фокусираног на технолошки и стартап сектор. Преко 92 одсто депозита у банци било је неосигурано, а регулатори су затворили банку након масовног одлива средстава.

Крах СВБ довео је до затварања другог зајмодавца, "Сигначур банке". Успаничени клијенти су повукли десетине милијарди долара у готовини из мањих банака и пласирали их код већих зајмодаваца.

Маск је још прошле седмице позвао Федералну корпорацију за осигурање депозита (ФДИЦ) да осигура и депозите клијената веће од 250.000 долара.

После колапса СВБ и "Сигначур банке", амерички званичници су пружили гаранције за све депозите и осигуране и неосигуране.

Међутим, недавна студија је показала да се скоро 200 америчких банака суочава са сличним ризицима. СВБ је, као и многе друге банке, инвестирала милијарде у америчке државне обвезнице када су каматне стопе биле близу нуле и претрпела је губитке када су их Федералне резерве повећале у покушају да обуздају инфлацију.

Пропаст ових банака уздрмала је цео банкарски сектор САД. Многе друге финансијске институције доживеле су пад акција, при чему је шест највећих банака на Волстриту изгубило око 165 милијарди долара тржишне капитализације, или око 13 одсто њихове укупне вредности.

Прошле недеље, агенција за кредитни рејтинг "Мудиз" смањила је своје прогнозе за амерички банкарски систем са "стабилних" на "негативне", наводећи као разлог "оперативно окружење које се брзо погоршава".

image