Свет

"Мислите да уживам? Не": Макрон не одустаје од закона упркос хаосу широм Француске

Протести против закона којим се старосна граница за одлазак у пензију подиже за две године на 64, привукли су огромне масе на протестима које организују синдикати од јануара
"Мислите да уживам? Не": Макрон не одустаје од закона упркос хаосу широм Француске© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Нови француски закон о повећању старосне границе за пензионисање је неопходан и ступиће на снагу касније ове године, рекао је председник Емануел Макрон у среду, не показујући било какав знак да би могао да попусти упркос ескалацији протеста широм земље.

"Мислите ли да уживам у овој (пензионој) реформи? Не", рекао је Макрон у интервјуу емитованом на две највеће француске телевизијске станице. "Али не постоји стотину начина да се уравнотеже рачуни... ова реформа је неопходна."

Протести против закона којим се старосна граница за одлазак у пензију подиже за две године на 64, привукли су огромне масе на протестима које организују синдикати од јануара.

Већина је била мирна, али је бес нарастао откако је влада прошле седмице прогурала нацрт у парламенту без гласања. У протеклих шест ноћи у Паризу и другде су биле демонстрације са запаљеним кантама за смеће и сукобима са полицијом.

Демонстранти су у среду такође блокирали железничке станице у јужним градовима Ници и Тулузу.

Најновији талас протеста, уз непрекидне штрајкове који ремете рад складишта нафте, јавни превоз и одвоз смећа, представља најозбиљнији изазов ауторитету центристичког председника од побуне "жутих прслука" пре четири године.

Протести који су у току, могли би да утичу на планирану државну посету британског краља Чарлса следеће недеље, рекао је извор из Бакингемске палате.

Макрон је рекао да поштује право на мирне протесте, али да "екстремно насиље" није прихватљиво.

"Потрудићемо се да живот који је што је могуће нормалнији може да се настави пред лицем неколицине које блокирају ствари", рекао је он.

Рекавши да се "ни за шта не каје", председник је, међутим, додао да жели да побољша свој тешки однос са синдикатима и да их више укључи у будуће одлуке.

Аидес је уочи интервјуа рекао да је циљ био да се "смире ствари". Али прве реакције су показале да би то могло да има сасвим супротан ефекат.

"Лажи", твитовао је умерени, реформски оријентисани Лоран Берже, шеф ЦФДТ-а, највећег француског синдиката, оптужујући Макрона да "преписује историју" након што је рекао да синдикати нису понудили алтернативу његовом закону о пензијама.

Филип Мартинез, који води синдикат ЦГТ-а са оштријим ставовима, рекао је француским медијима да се Макрон руга радницима, како је рекао, "необичним" интервјуом.

image