Свет

Џонсон о "партигејту": Нисам обмануо посланике

Џонсон је рекао да прихвата да је Доњи дом био обманут његовим изјавама, али је одбацио оптужбе да је намерно лагао парламент
Џонсон о "партигејту": Нисам обмануо посланикеwww.globallookpress.com © Boris Johnson/via Globallookpress.com

Бивши премијер Велике Британије и градоначелник Лондона Борис Џонсон у Доњем дому негирао је да је лагао у вези са "партигејтом", журкама које је посећивао за време карантина током пандемије коронавируса.

Одбор за привилегије којим је председавала Харијет Харман, бавио се питањем да ли је некадашњи премијер у децембру 2021. године свесно обмануо парламент и посланике информацијама о илегалним журкама које су се одржавале у Даунинг стриту.

Он је тада изјавио да никаква правила нису прекршена и да су поштоване све предвиђене мере против вируса ковид 19, наводи Ројтерс.

"Овде сам да вам кажем, руку на срце, да нисам лагао Доњи дом. Када сам то изјавио, урадио сам то у доброј вери и на основу информација којима сам располагао и у које сам веровао у то време", рекао је Џонсон.

У документу са доказима, на 52 странице који је поднео комитету, Џонсон је рекао да прихвата да је Доњи дом био обманут његовим изјавама, али је одбацио оптужбе да је намерно лагао парламент.

"Из те истраге је јасно да уопште нема доказа који подржавају тврдњу да сам намерно или непромишљено обмануо Дом. Не постоји ниједан документ који указује да сам добио било какво упозорење или савет да је на било којем од тих догађаја прекршено неко правило или мера", изјавио је Џонсон.

У извештају објављеном раније овог месеца, посланици у комитету рекли су да је Џонсон можда у четири наврата обмануо парламент и навели да је кршење правила требало да буде "очигледно" бившем премијеру, јер је "држао народ затворене у кућама, док су се они проводили".

"Истраживали сте то више од десет месеци ... Нисте нашли ништа чиме бисте доказали да сам ја или било ко у Даунинг стриту 10 прекршио било које смернице Владе о заустављању ковида-19", рекао је Џонсон.

image