Економија

Ројтерс: Колапс "Креди Свиса" прети репутацији Швајцарске као центра за управљање богатством

Пропаст "Креди Свиса" запретила је репутацији читаве земље
Ројтерс: Колапс "Креди Свиса" прети репутацији Швајцарске као центра за управљање богатством© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Крах "Креди Свиса" задао је озбиљан ударац акредитивима Швајцарске као водећег светског центра за управљање богатством и довео у питање њену репутацију, упозоравају стручњаци за Ројтерс.

Швајцарска банка годинама се борила са скандалима и губицима, да би њена пропаст била запечаћена за само неколико дана прошле недеље када су швајцарске власти посредовале у преузимању банке од стране већег ривала УБС, групе коју је швајцарска влада спасавала у јеку финансијске кризе 2008.

Колапс "Креди Свиса" и његове последице "биће веома штетни", рекао је Ројтерсу Артуро Брис, професор финансија на Међународном институту за развој менаџмента у Лозани, додајући да би то могло да користи ривалским финансијским центрима.

Према студији компаније "Делојт" из 2021. године, Швајцарска управља са 2,6 билиона долара међународне имовине, што је чини највећим светским финансијским центром испред Британије и Сједињених Држава. Али суочава се са конкуренцијом других центара, укључујући Луксембург и посебно Сингапур, који је нагло растао последњих година.

"Банкари у Сингапуру ће отворити боце шампањца", рекао је Брис за Ројтерс. "Само је питање времена када ће престићи Швајцарску."

Кредибилитет Швајцарске као стабилне, предвидљиве земље нарушен је потезима попут проблематичног "спасавања" "Креди Свиса", где власници обвезница банке неће добити ништа, док ће акционари добити 3,23 милијарде долара.

Удружење швајцарских банкара покушало је да унесе мало оптимизма и представи акције владе, централне банке и регулатора као "знак снаге" читавог система.

"Швајцарски финансијски сектор је био у стању да се позабави великим проблемом значајног играча", рекао је председник удружења и бивши извршни директор УБС-а Марсел Ронер. "У том смислу видим и просперитетну будућност финансијског центра јер имамо стотине веома добро капитализованих банака и веома успешне банке за управљање богатством и имовином."

Други су, ипак, скептични.

"Постоји много отворених питања: употреба закона о ванредним ситуацијама који превладава ставове акционара или третман власника обвезница", рекао је Стефан Леже, шеф пореске и трговинске политике на Институту за финансијске студије Универзитета Сент Гален.

Према његовим речима, колапс "Креди Свиса" требало би да послужи као позив за буђење и да да доведе до увођења нових закона за побољшање корпоративног управљања.

Швајцарска има мало механизама за држање врхунских банкара појединачно одговорним за лоше управљање, за разлику од центара као што је Британија где се виши менаџери могу суочити са кривичним санкцијама, подсећа Ројтерс.

Синдикати и политичари су такође љутито реаговали на спасавање зајмодавца, због чега ће порески обвезници морати да покрију до 9 милијарди франака губитака.

Јан-Егберт Штурм, директор Швајцарског економског института КОФ на циришком универзитету ипак сматра да колапс "Креди Свиса" ипак неће толико утицати на инвеститоре које привлачи стабилност земље и снага швајцарског франка.

image