Србија и Балкан

Линта: Хрватска да призна почињени геноцид над Србима у НДХ

Познато је да је римокатоличка црква у НДХ под руководством надбискупа Степинца отворено не само подржавала усташку политику уништења Срба већ и активно учествовала у њеном спровођењу, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона
Линта: Хрватска да призна почињени геноцид над Србима у НДХ© Milos Tesic/ATAImages

Конференција о Степинцу, која је одржана у Европском парламенту, представља један у низу доказа да се Хрватска није суочила са геноцидном политиком усташког режима, изјавио је Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Линта је навео да је срамна  чињеница, да је Европски парламент омогућио хрватској европосланици Жељки Зовко да Алојзија Степинца прикаже као свеца.

Како је наведено у саопштењу Савеза Срба из региона, познато је да је римокатоличка црква у НДХ под руководством надбискупа Степинца отворено, не само подржавала усташку политику уништења Срба, већ je и активно учествовала у њеном спровођењу.

"Нажалост, Европски парламент је на овај начин релативизовао антифашизам као једну од темељних вредности данашњег света и послао лошу поруку да нема исти однос према свим државама", казао је он.

Линта истиче да је крајње време да Србија покрене осмишљену и планску борбу за истину и признање геноцида над Србима у НДХ на међународном плану.

"Један од важних предуслова истинске нормализације на подручју бивше Југославије јесте да Хрватска призна почињени геноцид над Србима у НДХ. То, између осталог, значи да се на достојан начин обележе и одржавају места злочина, да се спроведе или омогући ексхумација посмртних остатака жртава и њихова достојна сахрана; да се врати имовина породицама жртава геноцида; да се забрани употреба усташких симбола, слогана и песама, одржавање миса Анти Павелићу и његовим сарадницима, подизање споменика убијеним усташама и штампање и промоцију књига у којима се негира постојање концентрационих логора и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима", истакнуто је у саопштењу, преноси Танјуг.

Линта сматра да је крајње време да Скупштина Србије усвоји резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ којом би закључила неспорну истину да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата у НДХ смишљен, планиран и почињен геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 9. децембра 1948. године.

Такође, крајње је време, како наводи, да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над српским народом током Другог светског рата.

image