Србија и Балкан

Сијарто: Земље Западне Европе нису искрене око проширења ЕУ

Шеф мађарске дипломатије је истакао да, иако већина чланица јавно говори о томе да желе Западни Балкан у ЕУ, неке земље се "иза затворених врата" оштро противе проширењу
Сијарто: Земље Западне Европе нису искрене око проширења ЕУ© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је у интервјуу за РТРС да земље Западне Европе нису искрене када говоре о проширењу ЕУ.

Сијарто је у интервјуу за РТРС истакао да те земље јавно увек кажу да желе земље Западног Балкана у ЕУ, али да постоје чланице које успоравају напредак појединих земаља на њиховом европском путу.

"Када смо иза затворених врата, 27 земаља чланица, говоре врло против проширења", рекао је он и додао да има много тога "вештачког" у званичном ставу ЕУ, те да "нису спремни да иду ка проширењу."

Шеф мађарске дипломатије је истакао да је стога врло важно разумети да "постоје земље које успоравају процес проширења."

"Никада то неће отворено рећи, али ако погледате њихове поступке, стално су забринути, не слажу се с комисијама. Тако да они успоравају процес. Ми ургирамо да то не раде", навео је он.

Сијарто: Санкције више шкодиле ЕУ

Говорећи о санкцијама ЕУ Русији због Специјалне војне операције у Украјини, Сијарто је истакао да су санкције више штете нанеле европској него руској економији.

Политика санкција није добар пут, оценио је он, и нагласио да је позиција Мађарске о том питању веома јасна, додајући да се његова земља увек залаже за мир.

image