Свет

Кинеска војска: Ратни брод САД илегално ушао у воде Јужног кинеског мора

Кинеска страна тврди да је разарач наоружан вођеним ракетама "Ју-Ес-Ес Милијус" ушао у кинеске територијалне воде, док америчка морнарица то демантује
Кинеска војска: Ратни брод САД илегално ушао у воде Јужног кинеског мораwww.globallookpress.com © U.S. Department of Defense

Кинеска војска саопштила је да је надгледала а потом и отерала амерички разарач који је илегално ушао у воде око Параселских острва у Јужном кинеском мору.

Војска тврди да је разарач наоружан вођеним ракетама "Ју-Ес-Ес Милијус" ушао у кинеске територијалне воде, угрожавајући на тај начин мир и стабилност на прометном пловном путу, пренео је Ројтерс.

"Наше снаге ће у сваком тренутку бити у стању високе приправности и предузеће све неопходне мере да одлучно заштите национални суверенитет, безбедност, мир и стабилност у Јужном кинеском мору", изјавио је портпарол кинеске команде Тиан Јунли.

Међутим, америчка морнарица је оспорила изјаву кинеске војске, рекавши да разарач спроводи "рутинске операције" у Јужном кинеском мору и да није протеран.

"Сједињене Државе ће наставити да лете, плове и делују где год то међународно право дозвољава", наводи се у саопштењу 7. флоте америчке морнарице.

Напетост између Сједињених Држава и Кине расте у тој области.

Сједињене Државе јачају савезе у азијско-пацифичком региону настојећи да се супротставе кинеским аспирацијама у Јужном кинеском мору и Тајванском мореузу, док Пекинг настоји да унапреди своје територијалне претензије.

image