Србија и Балкан

Почиње самит лидера ЕУ: Подршка састанку у Охриду и непоколебљива посвећеност Украјини

Главна тема дводневног самита у Бриселу биће (нова) војна подршка Украјини, а разматраће се и резултати охридског дијалога између Београда и Приштине
Почиње самит лидера ЕУ: Подршка састанку у Охриду и непоколебљива посвећеност Украјини© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

У Бриселу почиње дводневни Самит лидера Европске уније, где ће се разговарати  о наоружавању и финансијској помоћи Украјини, миграцијама, као и питању конкурентности економије ЕУ. Међу темама наћи ће се и резултати разговора Београда и Приштине у Охриду.

Дводневни самит стартује радним ручком са шефом УН Антониом Гутерешом, где ће се разматрати обновљени споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора уз посредовање УН и Турске, те план за повећање испоруке артиљеријских граната Кијеву, преноси Ројтерс.

Лидери УН ће потом добити најновије информације о рату од украјинског председника Владимира Зеленског, који ће се присутнима обратити путем видео-везе.

Непоколебљива посвећеност Украјини

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел рекао је да ће ЕУ поново потврдити "непоколебљиву посвећеност помоћи Украјини", што укључује и наставак рада у вези с коришћењем замрзнуте руске имовине.

"Најважније је што од нашег последњег састанка у фебруару радимо на хитном повећању производње и испоруке муниције Украјини. Наш циљ је да Украјини обезбедимо милион комада муниције у наредних 12 месеци и да обезбедимо адекватно финансирање. У том циљу, мораћемо да предузмемо мере за јачање производних капацитета европске одбрамбене индустрије”, навео је Мишел.

Министри спољних послова и одбране ЕУ су 20. марта у Бриселу одобрили план за испоруку Украјини милион артиљеријских граната током следеће године а уз помоћ сопствених залиха, као и заједничке набавке.

Две милијарде евра европског новца суфинансираће пројекат набавке граната, тј. милијарда евра је предвиђена за брзу набавку граната из постојећих залиха и још милијарда за заједничке поруџбине земаља ЕУ у више наврата.

Новац ће доћи из Европског мировног фонда којим управља ЕУ и који је већ обезбедио милијарде евра за војну помоћ Украјини.

Влада Зеленског претходно је тражила од својих западних савезника велике количине граната пречника 155 мм.

ЕУ ће поздравити договор из Охрида

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ вечерас ће известити лидере Уније о току дијалога Београда и Приштине и договору који је постигнут у Охриду.

Европски лидери су се бавили Србијом и у фебруару када су подржали немачко-француски план. Сада ће пак усвојити закључке и у њему реченицу која поздравља споразум, али и тражи од две стране да без одлагања, експедитивно, раде на његовој примени.

"Европски савет поздравља споразум постигнут у дијалогу под окриљем ЕУ о Имплементационом анексу Споразума на путу ка нормализацији односа Косова* и Србије и позива обе стране да брзо и у доброј вери имплементирају своје обавезе", наводи се у нацрту закључака самита ЕУ, у који је Танјуг имао увид.

У нацрту закључака који има 27 тачака дијалогу Београда и Приштине посвећена је тачка 25, у делу који се односи на "Остала питања", а у вези са спољним односима ЕУ.

Нацрт закључака самита

Првих 12 тачака поменутог документа односи се на Украјину – истиче се да ће ЕУ наставити да ради с њом на мировном плану, а од Русије тражити да се повуче са целе територије Украјине, као и да прекине да угрожава безбедност цивилних и нуклеарних објеката у Украјини.

У нацрту закључака пише и да је ЕУ чврсто опредељена да обезбеди пуну одговорност за ратне злочине и друге најтеже злочине почињене у вези с руским ратом у Украјини.  

ЕУ ће остати посвећена одржавању и повећању колективног притиска на Русију, укључујући могуће даље рестриктивне мере, а наставиће да пружа снажну политичку, економску, војну, финансијску и хуманитарну подршку Украјини.

Истовремено, наставиће да пружа подршку Молдавији у смислу јачања безбедности земље и снабдевања енергијом, али и осудити војну подршку Ирана и Белорусије руском рату.

Шарл Мишел је најавио да ће се расправљати и о економским питањима, у нацрту се помињу одредбе за одржање и напредак јединственог тржишта Старог континента.

У вези са енергетским проблемима, апелује се на све да искористе механизам заједничке куповине кроз Енергетску платформу ЕУ како би додатно унапредили сигурност снабдевања гасом по приступачним ценама.

На самиту ће бити речи и о миграцијама, док ће се другог дана састати и земље еврозоне, које ће разматраће стање банака у Унији и здравље економског система, а како би се обуздала и снизила инфлација унутар ЕУ.

image