Свет

"Гардијан": Британско ваздухопловство лагало о нула цивилних жртава у Ираку

Резултати истраживања "Гардијана" и британске НВО "Ерворс" директно се косе са претходним тврдњама Краљевског ваздухопловства Велике Британије (РАФ)
"Гардијан": Британско ваздухопловство лагало о нула цивилних жртава у ИракуGetty © Richard Pohle-Pool/Getty Images

Краљевско ваздухопловство Велике Британије (РАФ) убило је бар 26 цивила током свог последњег бомбардовања Ирака, наводи се у истрази "Гардијана" и групе за надгледање "Ерворс", објављеној у среду.

Закључци истраживања доводе у питање претходе тврдње РАФ-а да при ваздушним нападима на терористе Исламске државе нису страдали цивили.

Велика Британија се придружила коалицији коју су предводиле САД против Исламске државе (ИСИС) 2014. године и спровела је више ваздушних напада у Ираку и Сирији до 2020. године, бацивши више од 4.000 бомби. Коалиција је признала да је у том периоду проузроковала смрт 1.437 цивила, не откривајући које су земље одговорне.

Према званичним подацима британског Министарства одбране, у нападима је убијено 1.107 милитаната и један цивил у Сирији, и 3.052 милитаната и ниједан цивил у Ираку.

"Гардијан" и "Ерворс", британска невладина организација за истраживање цивилних жртава, прегледали су преко 1.300 коалиционих докумената приложених "Њујорк тајмсу", као и документацију Министарства одбране приложену "Ерворсу" како би идентификовали 43 удара у које је РАФ можда био укључен.

Одабрано је осам напада у околини Мосула, након чега су истраживачи обавили интервјуе на терену.

Од шест ваздушних напада за које је "вероватно" да је спровео РАФ, коалиција је признала 26 цивилних жртава. Још два цивила погинула су у потврђеном ваздушном нападу РАФ-а 9. јануара 2017. године, а које је Лондон завео као убиство двојице милитаната.

Поред убијања читавих породица, британски пројектили су осакатили и тешко ранили неколико деце, наводи наводи се у истраживању.

Портпарол Министарства одбране инсистирао је за "Гардијан" да "нема доказа или назнака да су цивилне жртве изазване ударима у Сирији и Ираку", позивајући се на "ригорозне процесе" који су на снази да би се смрт цивила свела на минимум.

Британска влада је такође одбила захтеве парламента да објасни како је пратила цивилне жртве.

Иако је тврдио да УК заиста има један од најбољих механизама за заштиту цивила, пензионисани маршал ваздухопловства Грег Багвел је за "Гардијан" изјавио да су тврде о нула цивилних жртава биле "натегнуте".

"Ако бисмо рекли да је Британија по томе 90 одсто боља од осталих, у такав аргумент би се и могло поверовати", рекао је он. "Али када настављате са тврдњама да је број цивилних жртава нула и да је систем сто посто савршен, очигледно је да ће то тешко проћи", указао је.

"Гардијан" је истакао да је Британија 2021. усвојила закон којим након шест година застаревају сви закони за одштету, тако да, све и да Лондон прихвати одговорност за убиства, преживели неће моћи да траже одштету.

image