Економија

"Фајненшел тајмс": Немачка у опасности од несташице, индустрија мора додатно да смањи потрошњу гаса

Криза није готова, Немци зависе од временских прилика и морају додатно да смање употребу гаса следеће зиме, упозоравају из енергетске агенције
"Фајненшел тајмс": Немачка у опасности од несташице, индустрија мора додатно да смањи потрошњу гасаwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Kомпаније и домаћинства у Немачкој мораће додатно да смање употребу гаса да би се избегла енергетска криза следеће зиме, упозорила је берлинска енергетска агенција.

Шеф Федералне мреже агенције Клаус Милер рекао је да криза "није готова" и да много зависи од тога да ли ће наредна зима бити хладнија од претходне.

Зима за нама, иначе, била је друга најтоплија зима икад забележена.

"Опасност од несташице гаса и даље постоји", поручио је Милер, преноси "Фајненшел тајмс".

Према његовим речима, то умногоме зависи од тога да ли ће Немци наставити да ограничавају употребу гаса и да ли ће држава обезбедити разноврсне испоруке.

Он је нагласио да економски опоравак Кине иде "брже него што су многи предвиђали", што је довело до веће потражње за гасом и утиче на повећање његове цене.

Предстојећа зима биће прва коју Немачка дочекује без руског гаса, док се, истовремено, не очекује значајно повећање увоза течног природног гаса (ЛНГ) из Русије, навео је шеф немачке енергетске агенције.

Претходно је Фатих Бирол, шеф Међународне агенције за енергију, упозорио да Европа још није добила европски рат против Русије, упркос великом паду цена гаса.

"Бити превише самоуверен када је реч о наредној зими је ризично", рекао је он за "Фајненшел тајмс", додајући да Европа себи не може да приушти губитак фокуса на очувању или развоју обновљиве енергије.

Немачка је једна од највећих жртава превирања на европским енергетским тржиштима изазваних ратом у Украјини, пише лист и подсећа да је пре почетка сукоба 55 одсто гаса који је стизао у Немачку био руски. 

Те залихе су практично нестале након почетка борби, што је изазвало потребу за проналаском алтернативе. Тако су се немачке власти окренуле увозу нових залиха ЛНГ-а са Блиског истока и из Сједињених Држава, а истовремено, повећан је увоз гаса из Норвешке, те су изграђени терминали за увоз ЛНГ-а на северној обали.

Тренутно је попуњено 64 одсто немачких складишта гаса, што је значајно више него пре годину дана, истиче британски лист.

image