Свет

Економиста Љубодраг Савић: Престаје апсолутна доминација Запада, долази време Истока

Русија на дуже стазе не треба да брине јер је на правом путу да на најбољи могући начин разреши своје економске проблеме, сматра професор Економског факултета
Економиста Љубодраг Савић: Престаје апсолутна доминација Запада, долази време Истокаwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Време пред нама ће обележити престанак апсолутне доминације Запада у свим сферама, поручио је професор Економског факултета Љубодраг Савић и указао да долази време Истока.

Истакао је да се ствара другачија глобална подела света, те да је то најважнији допринос посете кинеског председника Москви. Навео је да је међусобна трговина Русије и Кине само прошле године порасла за више од 29 одсто и достигла готово 200 милијарди долара.

"Овај пут то није било у фокусу. Мислим да је важнија ствар о којој су разговарала два председника, чињеница да су Кинези, ако су се у почетку ове специјалне операције колебали, размишљали какав став да заузму, сада дефинитивно разумели да су они следећи и то је важна порука за њих. Мислим да је кинески председник добро разумео руског председника, да су и једни и други на мети Запада који има своје циљеве – који су у дубокој супротности са циљевима Русије и Кине", објаснио је Савић за РТС.

То је, како је навео, практично оно чега се Запад плашио. Русија је гурнута у наручје Кине и то је чврст савез који се неће сводити само на економску сарадњу, рекао је професор.

Говорећи о економији и антируским санкцијама, економиста је истакао да је Русија претрпела приличну штету због увођења санкција и затварања гасовода и нафтовода, али да убрзано тражи алтернативне путеве. То не иде преко ноћи, има проблема и штете, указао је Савић.

Међутим, сусрет двојице председника показао је да Москва на дуже стазе не треба да брине јер је на правом путу да своје економске проблеме, изазване санкцијама, разреши на најбољи могући начин, поручио је професор.

Он је истакао да је дошло до дугорочнијег раскола између Истока и Запада. Као пример је навео Саудијску Арабију која је деценијама била најпоузданији партнер САД, а које је сада, како каже, потпуно окренула главу на другу страну.

"Време пред нама обележиће престанак апсолутне доминације Запада у свим сферама, долази време Истока, али се то неће десити тако брзо", оцењује Савић.

На питање да ли кинеско тржиште може да надомести количине енергената које је Русија слала у Европску унију, наводи да Кина то свакако може.

"Њима треба енергената много више него што је било потребно Европи. Европа није била пол који је вукао напред, то су биле САД и Кина. За Русију ће то бити тренутни проблем", каже Савић.

Осврћући се на тему протеста због поскупљења и реформе пензионог система у Европи, рекао је да је цео свет у кризи.

"Огромна су превирања, измиче им социјална држава. Стара Европа која је покренула причу - губи трку", додао је Савић.

Он најављује да ће САД и Кина из свега тога изаћи као победници, те да ће Европа потонути.

image