Економија

Ирански министар финансија потврдио: Русија постала највећи инвеститор у земљи

"Ми дефинишемо своје односе са Русијом као стратешке и радимо заједно у многим областима, посебно у привреди", рекао је Кандузи за "Фајненшел тајмс"
Ирански министар финансија потврдио: Русија постала највећи инвеститор у земљиwww.globallookpress.com © Cabinet of the Iranian government Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Русија је током прошле године постала највећи страни инвеститор у Ирану, а Москва и Техеран планирају да додатно интензивирају сарадњу, указали су ирански званичници.

Министар финансија Ехсан Кандузи саопштио је да је Русија уложила 2,76 милијарди долара у његову земљу током фискалне године која се завршила ове седмице, наводећи пројекте у индустријском, рударском и транспортном сектору.

Руске инвестиције чиниле су две трећине укупних страних директних инвестиција претходне фискалне године, чија вредност износи 4,2 милијарде долара, наводи се у подацима иранског Министарства финансија.

"Ми дефинишемо своје односе са Русијом као стратешке и сарађујемо у многим областима, посебно у привреди", рекао је Кандузи за "Фајненшел тајмс".

Он је додао да су Кина и Русија два главна економска партнера Ирана и да ће "кроз спровођење стратешких споразума" оснажити међусобне односе.

Иранска и руска централна банка потписале су у јануару споразум о повезивању међубанкарских комуникационих система зарад поспешивања билатералне трговине.

"Русија и неке друге земље желе да користе механизме као што су међусобни монетарни споразуми, или размене засноване на трговини. О томе смо преговарали и са Кином и другим партнерима, укључујући Турску", рекао је Кандузи.

"Технички гледано финансијска повезаност Ирана и Русије је у бољој ситуацији од других", додао је он.

Иако поједини стручњаци изражавају сумњу у то да Москва и Техеран међусобном трговином могу надјачати западне санкције, "Фајненшел тајмс" цитира неименованог америчког дипломату који је указао да на Западу постоји бојазан да "та динамика може постати самоодржива."

Иран се већ деценијама налази под западним санкцијама, а откако се бивши председник САД повукао из нуклеарног споразума из 2015. године, Техеран је одсечен од глобалног финансијског система.

Влада председника Ебрахима Раисија се, од преузимања дужности 2021. године, усредсредила се на развој регионалних и азијских трговинских односа у настојању да се супротстави утицају санкција.

Овог месеца су Иран и Саудијска Арабија, уз посредство Кине, потписали споразум којим се обавезују на обнављање дипломатских односа, седам година након што су они прекинути.

"Иранска економија не може бити изолована"

Кандузи је рекао да је Иран прошлог месеца постигао највиши ниво извоза нафте у односу на најмање две протекле године, престигавши претходни рекорд од 1,3 милиона барела дневно, упркос америчким санкцијама.

Он је рекао да је извоз других добара, укупне вредности од 53 милијарде долара, током првих 11 месеци ове године био за 12 одсто већи него у истом периоду претходне године.

Вредност увезене робе у истом периоду износила је 60 милијарди долара, што је, у комбинацији са подацима о извозу, показало да "иранска економија не може бити изолована", оценио је Кандузи.

image