Русија

Мишустин: Русија издржала најтеже санкције у новијој историји

Запад је од самог почетка покушавао да увери све да санкције наводно нису усмерене против наших грађана, што није истина, рекао је руски премијер
Мишустин: Русија издржала најтеже санкције у новијој историјиwww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service/via Globallookpress.com

Интензитет санкција који је уведен Руској Федерацији након почетка Специјалне војне операције у Украјини не може се мерити ни са једним другим санкцијама у новијој историји, изјавио је премијер Русије Михаил Мишустин који је Државној думи Русије представио извештај о раду руске Владе током 2022. године.

"Када су у питању санкције, Русији је задат ударац коме нема равног у новијој историји. Прошле године смо морали скоро свакодневно да реагујемо на изазове повезане са новим пакетом санкција. То је захтевало хитну реакцију и сталну потрагу за одговором на питање – шта ће бити даље", истакао је он, преносе "РИА Новости".

Он је оповргао тврдње Запада да се санкције не односе на руски народ.

"Запад је од самог почетка покушавао да увери све да санкције наводно нису усмерене против наших грађана. Ни тада се нису гајиле неке илузије по том питању. Али сада и неко ко је далеко од глобалне политике схвата да је главни циљ био управо руски народ", рекао је премијер током обраћања Државној думи са извештајем о раду руске Владе за 2022. годину, преносе "РИА Новости".

Запад не бира средства

Мишустин је истом приликом указао да санкције циљају руске компаније, али и грађане Русије.

"Обратите пажњу на то колико су нам говорили о неприкосновености, о светости приватне својине. Али данас се замрзава имовина, новац наших људи и компанија само зато што су из Русије", рекао је руски премијер.

Запад не бира средства при покушајима да наштети Русији, на шта, Мишустин наводи, указује и саботажа Северног тока.

"Дигли су у ваздух краке гасовода 'Северни ток'. Замрзавали су рачуне, искључивали из међународног система плаћања. Покушавали су да блокирају све банкарске и друге економске активности", додао је он.

Међутим, како је рекао, упркос санкцијама све платне картице у Русији раде, Русија је успела да смањи инфлаторни притисак и одржи стабилност банкарског сектора.

Руска економија издржала све притиске

"Прошлог пролећа аналитичари су проценили да ће вероватни пад руског БДП-а бити двоцифрен. Али ми смо издржали. Пад се показао прилично умерен. Влада и Банка Русије су припремиле мере за стабилизацију ситуације у сфери финансија. Нормализован је рад кредитних организација, валуте и берзе", рекао је Мишустин.

Такође је додао да је стопа незапослености у децембру 2022. године била на историјском минимуму – 3,7 одсто, док је у јануару ове године износила 3,6 одсто.

image