Магазин

Светлосно загађење - где су нестале звезде

Светло нам је омогућило да ноћу будемо безбеднији на улици, али типично улично осветљење не осветљава само тротоаре и улице, већ и небо, заклањајући нам поглед на звезде. Ноћно небо сваке године у просеку постаје светлије за 9,6 посто. Ако се тренд настави, дете рођено данас, на месту где се види 250 звезда, до своје 18 године, моћи ће да види само њих 100.
Светлосно загађење - где су нестале звезде© pexels/Marco Milanesi

Скоро читаву историју човечанства звезде су сваке ноћи осветљавале Земљу. Али почев од 19. века њихов сјај је почео постепено да бледи. Чињеница да је у градовима почело да се користи вештачко осветљење, погоршава видљивост ноћног неба. Већина нас који живимо у урбаним срединама не може да га види због светлосног загађења. У великим градовима имамо среће да чак и бацимо поглед на Велики медвед. Процењују да Млечни пут више није видљив за једну трећину човечанства, укључујући 60 посто Европљана и 80 посто Американаца. Вештачко светло из градова заклонило нам је поглед на звезде.

Зашто је светлосно загађење штетно

На први поглед, тешко је замислити зашто је оваква врста загађења проблем. Наравно, лепо је гледати у сазвежђа, али вештачко осветљење је такође изузетно корисно, јер више не морамо да читамо уз свећу или да држимо фењер док шетамо ноћу улицама. Али, и поред ових позитивних страна, вероватно је људски род мало претерао са његовом применом. Научници су открили да прекомерно употреба светла ноћу може имати бројне штетне последице:

1. Може пореметити сан људима -  Нека истраживања сугеришу да излагање одређеним врстама осветљења ноћу, може угрозити способност нашег тела да производи мелатонин и тиме поремети сан. Због тога је теже заспати одмах након гледања у екран рачунара цело вече (плаво светло је посебно ометајуће). 

2. Сметају дивљим животињама - У последњој деценији, научници су почели да схватају да вештачко осветљење ноћу утиче на животиње и екосистеме на неочекиване начине. Морске корњаче губе способност навигације у океану, а птице селице често бивају збуњене високим зградама које су осветљене и некада у лету ударају у њих.

3. Представља велики губитак енергије - Иако је осветљење ноћу корисно, да ли нам баш треба оволико? Многе уличне светиљке су направљене тако да сијају у свим правцима (укључујући и у небо) уместо да се фокусирају искључиво на земљу. Такође, многа улична светла сијају чак и у ситне сате када никоме нису потребна, а према неким проценама, 40 процената градског рачуна за струју одлази на уличне светиљке.

4. Може умањити наш осећај за универзум - Многи астрономи мисле да је трагедија што смо одсечени од звезда, јер недостатак ноћног неба може утицати на наш осећај величине универзума и нашег места у њему. Тврде да није случајно што је астрономија најстарија наука, јер су људи гледали светла на небу, комете и планете, и питали се шта се дешава тамо горе. То је било стимулативно за покретање првих истраживања.

Како се носити са светлосним загађењем

"Међународна асоцијација за тамно небо", осмислила је пет правила којих се треба придржавати како би се смањили негативни ефекти овог загађења.

Корисност - Неопходно је разумети да ли је заиста потребно осветлити одређену област. Стручњаци предлажу да се размотри како ће светлост утицати на овакве области, посебно на дивље животиње, којима је ту станиште. Можда постоје и други начини, као на пример осветљење са рефлектујућим бојама.

Јасна сврха - Ако не можете без осветљења, потребно је да га усмерите само на она места која морају да буду осветљена, сматрају научници из ове асоцијације.

Јачина - Светло не би требало да буде јаче него што је потребно, па стручњаци позивају на коришћење минималног нивоа који је потребан.

Контрола - Коришћење осветљења мора бити под контролом, овде могу помоћи сензори покрета или тајмери.

Боја - Уколико је могуће, користити топлије нијансе, јер је доказано да краткоталасне плаво-љубичасте боје могу утицати на живи свет, пре свега оне су најштетније за инсекте.

image