Магазин

Ханами - јапански пролећни фестивал трешњиног цвета

У Јапану се добродишлица пролећу обележава посматрањем дрвећа трешње, која симболизују лепоту, али и пролазност живота.
Ханами - јапански пролећни фестивал трешњиног цвета© Приватна архива

Ханами (хана - цвет, ми - гледати) фестивали се одржавају широм земље у периоду од марта до маја, у зависности од времена цветања у појединим регионима. Цвет трешње (сакура) је један од главних симбола Јапана и сматра се представником пролећа. Пошто цвета само око две недеље у години, осим лепоте, симболизује живот и смрт и пролазност и вуче корене из будизма. Такође, почетак школске године се у Јапану обележава у априлу, што се може повезати са великим значајем сакуре и пролећа у историји и култури земље.

Ханами фестивали се могу схватити као подсетник на уживање у садашњости и упијање лепоте око себе, иако ће једног дана нестати. Главни "циљ" фестивала је мирно посматрање цветова на дрвећу или латица које лете и падају на земљу.

Осим шетње и посматрања природе, многе породице или групе пријатеља оранизују пикнике, а на појединим местима се могу наћи и креативне радионице огирамија или церемоније чаја. За вечерње догађаје се постављају папирне ноћне лампице и тада се фестивал назива јозакура (јо - вече, закура/сакура - трешња).

Традиција је испрва била намењена аристократији, пре неких хиљаду година. Они који су живели на двору су имали посебне баште намењене за уживање у цветовима. Након аристократије, обичај се примењивао и у круговима самураја, а у 16. веку се проширио на све друштвене слојеве. У многим пределима се почело садити трешњино дрвеће. Многи су радо прихватали обичај, поготово пољопривредници, јер се веровало да ће плодови и привреда бити стабилни ако цветови дуго живе. Према митологији, бог пиринчаних поља је живео међу крошњама трешње.

Обичај слави на милионе људи сваког пролећа, а многе временске прогнозе увек обавештавају када ће трешња почети да цвета, како би се на време организовали сви догађаји везани за фестивал.

image