Србија и Балкан

Курти и Османи траже од ЕУ да казни Београд јер не поштује споразум из Охрида

Српска листа није кандидовала своје представнике, а у уторак је саопштила да неће учествовати на априлским изборима
Курти и Османи траже од ЕУ да казни Београд јер не поштује споразум из Охридаwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и председница тзв. Косова Вјоса Османи позвали су Европску унију да осуди Србију, због тога што је, како кажу, "одмах прекршила Основни споразум" Београда и Приштине.

Он је на Твитеру подсетио да је Српска листа донела одлуку да не буде део ванредних избора за градоначелнике у четири општине на северу Косова.

"Српска листа је одбила да учествује на локалним изборима у четири општине на северу Косова овог априла. Ово је јасан знак да Београд има контролу над странком и да се непрекидно меша у унутрашња питања Косова. ЕУ мора да осуди ово кршење Основног споразума", назначио је Курти.

Османи је данас изјавила да је Србија непоштовањем споразума потврдила да дијалог за њу нема вредност. Она је, такође, од међународне заједнице затражила да притисну и казне Србију.

Према њеним речима, "Србија наставља са старим приступом непоштовања договора постигнутих у дијалогу".

"Није прошло ни 24 сата од договора у Охриду, а Србија је већ прекршила дата обећања. Ако Вучић одбија да спроведе одлуке на које је пристао на затвореном састанку, и јавно прича да их неће спроводити, онда ово заиста угрожава све", нагласила је Османи и оптужила Београд за оно што је постао принцип Приштине - да не спроводе потписано.

Османи је додала да су једнострани захтеви за спровођење споразума према "Косову", неправедни и штетни по стабилност и мир у региону.

"Косово не може да преузима једностране обавезе, ово је билатерални споразум, дакле, то је међународни споразум. Ако Србија јавно изјави да неће спроводити своје обавезе, онда Косово мора да сачека до тренутка када међународна заједница убеди Србију да делује конкретно, а не само речима, у примени члана 4, који се односи на непротивљење чланству Косова у било којој међународној организацији", казала је и нагласила да су многе ствари у Анексу за спровођење Основног споразума остале нејасне.

Поводом формирања ЗСО, Османи је рекла да ће то бити урађено у складу са одлуком Уставног суда тзв. Косова.

Да подсетимо, Српска листа није кандидовала своје представнике, а у уторак је саопштила да неће учествовати на априлским изборима. Своју одлуку донела је јер нису испуњени њихови захтеви да се формира Заједница српских општина и да се припадници специјалне полиције тзв. Косова повуку са севера покрајине, због чега су и напустили приштинске институције.

Из Српске листе данас су поновили да је неучествовање на изборима "последица континуираног институционалног насиља које над српским народом спроводи режим Аљбина Куртија, лишавајући Србе свих људских права на тлу Европе у 21. веку"

"У претходне две године Србима на Косову и Метохији антисрпски режим Аљбина Куртија је онемогућио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију против корона вируса и онемогућио достављање лекова и санитетског материјала, хапсио, прогањао и оптуживао виђене Србе без икаквих доказа, а иако постоји договор у Бриселу, онемогућио употребу КМ таблица на Косову и Метохији под претњом силом и на тај начин одузео српском народу право на слободу кретања. Казнене хорде косовских специјалаца су одузеле земљу српским домаћинима у Зубином Потоку и Лепосавићу и изградили противправно базе у овим општинама, те свакодневно малтретирају српски народ и пуцају у Србе, уз аплаузе Куртијевог министра Свечле, наведено је у саопштењу..

Српска листа је подсетила Аљбина Куртија да је од почетка године из службеног ватреног оружја припадника КБС пуцано на српску децу, Стефана и Милоша у Штрпцу, а на Бистричком мосту пуцано са леђа у Миљана Делевића.`Демократски режим` Аљбина Куртија, додају, настоји да Србима одузме и право на слободу говора, зато је Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изговорене речи.

"Имајући у виду све наведено, Српска листа је у складу са ставовима грађана које заступамо годинама уназад, донела одлуку да не учествује на овим изборима. Неповерење које Срби осећају према Куртију је његовим последњим потезима забетонирано. Званични Београд је одувек био конструктиван партнер и опредељен за очување мира на овим просторима те Куртијеве оптужбе на рачун званичног Београда немају никакво утемељење", наведено је у саопштењу.

Иначе, на изборима се бирају градоначелници општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, као и кандидати за скупштине општина Звечан и Лепосавић.

Рок за пријаву кандидата за ванредне локалне изборе у четири општине на северу КИМ који се одржавају 23. априла, истекао је јуче, саопштено је из Централне изборне комисије у Приштини. 

image