Магазин

Мултипотенцијалност је карактеристика радника будућности

Они који имају више талената и интересовања и воле да мењају професије, у будућности ће бити тражени радници. Које су предности, а које мане особа које воле да испробавају нове ствари и раде различите послове?
Мултипотенцијалност је карактеристика радника будућности© freepik/rawpixel.com

Мултипотенцијална особа има многих талената, страсти и тежњи, поседује јаку интелектуалну и уметничку радозналост која јој омогућава да буде успешна у неколико различитих области. Интересовања су им веома разноврсна, могу читати о путовањима у свемир или астрофизици, а већ у следећем тренутку да се заокупе и уче о онлајн маркетингу или рецептима за кување.

Најпознатије истиријске личности које су припадале овој групи мултиталентованих људи су:

  • Леонардо да Винчи - сликар, архитекта, анатом, палеонтолог, проналазач, ботаничар, писац, вајар, филозоф, инжењер, музичар, песник и урбаниста.
  • Галилео Галилеј - астроном, физичар, инжењер, филозоф и математичар и направио је револуцију у науци 17. века.
  • Бенџамин Френклин - писац, сликар, политичар и теоретичар, научник, проналазач и дипломата, а такође је изумео бифокална сочива и громобран између осталог.
  • Дејвид Боуви музичар, глумац, песник, сценариста, сликар, колекционар уметности и модни дизајнер.

Сви су били у стању да допринесу сјајним стварима овом свету, упркос њиховој дисперзији интересовања и хиљаду и једном почетку.

Досадашње образовање и васпитање терало је овакве људе да изаберу једну ствар, једно занимање или интересовање. "Шта желиш да будеш кад порастеш? Шта желиш да студираш?" - класична питања која се постављају деци од малог узраста, овим људима су ноћна мора. Они немају један одговор који би задовољио слушаоца.

Мултипотенцијална особа ће проучавати неколико ствари, у многим случајевима са мало или без међусобне повезаности. Опробаће се на много различитих радних места и суочиће се са прилично обесхрабрујућим коментарима о свом интересовању, посвећености, одговорности, зрелости...Већина ће помислити да је проблем у њима, јер не умеју да пронађу "стабилност" коју други желе за њих, док покушају да остану фокусирани, јер други то од њих очекују. Тада почињу да се осећају лоше, јер се не уклапају у друштво "нормалних људи", оних који знају шта да раде са својим животима. 

У таквом окружењу је тешко наћи посао који ће омогућити да раде више ствари и да истовремено остваре све своје финансијске циљеве. Може се десити да се овај нагон за најразличитијим стварима дефинише као неуспех у очима шефова и да се онда овакве особе осете помало изгубљено када, пожеле још нешто другачије да пробају.

Наравно, постоје и они које ће видети ову особину код својих запослених као врлину. Већина људи сматра да су мултипотенцијалне особа паметне и да брзо уче. Предности оних који имају више интересовања:

1. Глобално размишљање и визија

Појединац са више интересовања се не плаши да научи нове ствари, изађе из своје зоне комфора и примени своје знање на све што му је привлачило пажњу. То јој омогућава да има отворенији ум и да све посматра као део "целине".

2. Прилагодљивост

Мултипотенцијална особа зна како да се прилагоди различитим контекстима тако што истиче специфичне вештине које су јој потребне. У свакој ситуацији може да открије најбољи део себе, трансформишући се у оно што јој је потребно да би се успешно носила са тим.

3. Вишеструки фокус

Може бити укључена у различите пројекте у исто време, а да не губи фокус. Такође је увек оријентисана на решење: инстинктивно настоји да реши проблеме и пронађе нове или боље начине да уради посао или задатак.

4. Брзо учи

Вечни ученик који је спреман да учи брзо, повезујући различите области заједно. Као да никада не почиње од нуле, већ све што је претходно научио, уноси у нове ствари које започиње.

5. Инспирација за друге

Страст према свим областима у којима су укључени, чини их добрим расадником идеја, способним да инспирише друге да реализују сопствене пројекте.

6. Инвенција и креативност

Мултипотенцијални људи су изузетно радознали и воле да размишљају нелинеарним путевима који спајају наизглед различите идеје. Креативни су, имају радозналост и немир за иновације.

7. Вештине синтезе

Највредније оружје особа које имају више талената, је способност да обједини и пренесе вредне идеје из једне области у другу и примењују их на иновативне начине. Проналажење везе између различитих области и способност за стварање нечег новог је вештина корисна у многим професионалним контекстима.

Зашто је мултипотенцијалност врлина за будућност

Сведоци смо брзих промена и непредвидивих ситуација, како код нас, тако и на глобалномм нивоу, а пандемија нам је то и практично показала. Управо способност бржег сналажења, преласка из једне области рада у другу, али и преношење и систематизација свих знања, како би се сагледале нове околности, све ће се више ценити у будућности.

Очекује се да ће радници у будућности бити вишеструко обучени и свестрани, док ће на другој страни досад уобичајене послове, одрађивати вештачка интелигенција.  

image