Србија и Балкан

Приштинска опозиција кивна на Куртија: Немамо независност, али имамо ЗСО

Курти је један базични споразум претворио у "самоуправљање" за Србе и посебан статус Српске православне цркве, о којима се више не преговара, јер су усвојени и морају бити спроведени, рекли су посланици
Приштинска опозиција кивна на Куртија: Немамо независност, али имамо ЗСО© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас  посланицима у скупштини, информишући их о састанку у Охриду, да тзв. Косово има своје законске обавезе и да, ако жели да буде међународно признато, не може да одбије већ потписане споразуме из Брисела.

Истакао је да је прва тачка анекса био "општи споразум" и да је вредело што је "Косово" дошло до тога.

"Србија је у том споразуму прихватила да третира Косово као равноправног члана међународне заједнице. Иако су они прихватили, ја сам скептичан, не верујем Србији, јер она тежи да представља нашу земљу", навео је Курти.

Додао је да према споразуму договореном у Охриду, Србија не сме више да одбија чланство тзв. Косова у међународним организацијама, нити да блокира пут Приштине ка Европској унији.

"Разменићемо сталне мисије у амбасадама. Србија је све прихватила и ово је де факто признање, јер нам сада и Европска унија гарантује да ће то бити заувек", казао је Курти.

Како је нагласио, постоје споразуми из прошлости који морају да се спроведу, али да је он успео да извуче најбоље, а то је самоуправа српске заједнице, без територијалне аутономије и извршних овлашћења.

"Оно у чему смо се сложили је да ће то бити једно тело чији законски мандат неће изаћи из оквира за заштиту права националних мањина Савета Европе. Ми смо отворени да гледамо добре примере из Европе, да поштујемо европски стандард и добре праксе које нису засноване на територијалности. Ми смо одлучно против етнонационализма, територијалног етнонационализма јер смо демократска република и то је у супротности са ставовима наше прогресивне владе. Ја никада, понављам никада, нећу разматрати ниједан модел територијалне аутономије", рекао је Курти и подвукао да и "Косово" има своје законске обавезе.

Додао је и да не може да избегне дијалог са Српском православном црквом о статусу, али да о томе неће преговарати за званичним Београдом.

Опозиција: Курти као Тито

Представници приштинске опозиције критиковали су договор из Охрида, наводећи да ипак постоји Заједница српских општина као део споразума о нормализацији односа са Београдом.

Председник Демократске партије Косова, Мемљи Краснићи, рекао је да је увек постојала Заједница као део споразума и додао да се Курти понаша попут бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

"Ипак постоји Заједница и увек је била и када сте рекли да је нема. Међутим, ова игра речима има рок трајања", поручио је Краснићи Куртију и истакао да је тиме што је обећавао да Заједница српских општина неће постојати на тзв. Косову, угрозио своје гласаче.

Такве преурањене изјаве, сматрају, утицале су и на западне покровитеље "Косова".

"И наши међународни партнери су изгубили амбиције за споразумом о међусобном признању, јер су се у последње две године суочавали са арогантном особом. Сједињене Америчке Државе и Европска унија су се одрекли финалног споразума", казао је Краснићи.

Лидер Демократског савеза Косова, Љумир Абдиџику, изразио је жаљење због свих људи које је Аљбин Курти, како каже, преварио.

"Прво је говорио о својих шест услова за формирање ЗСО, затим да ће бити спроведена након међусобног признања, а онда у Охриду разговара о самоуправљању српске заједнице. Курти је један базични споразум претворио у самоуправљање за Србе и посебан статус Српске православне цркве, о којима се више не преговара, јер су усвојени и морају бити спроведени", навео је Абдиџику.

Он је нагласио да "Косово нема међусобно признање, али има споразум о Заједници српских општина, а да је Србија обновила и поглавље 35".

Шеф посланичке групе "Алијансе за будућност Косова", Бесник Тахири, запитао се шта представља реч "самоуправљање".

"Хајде да будемо озбиљни, Заједница је у споразуму и она је у Уставу", рекао је Тахири и поручио Куртију да не изгуби циљ, а то је међународно признање од стране Београда. "Сваки неуспех Аљбина Куртија је неуспех Косова, који може да створи дугорочне последице по Косово", закључио је Тахири.

Отишао са седнице због Американаца

Аљбин Курти састао се данас са амбасадором САД Џефријем Ховенијером.

Службени аутомобил америчке амбасаде у Приштини снимљен је испред зграде владе привремених институција у Приштини.

Због састанка са Ховенијером, Курти је напустио седницу Скупштине на којој се разговарало, између осталог, о договору са Београдом.

image