Спорт

Председник МОК-а: Не смемо бити судије у политичким споровима

Председник Међународног олимијског комитета (МОК) Томас Бах изјавио је да Олимпијске игре морају да остану подаље од политике
Председник МОК-а: Не смемо бити судије у политичким споровимаGetty © Hanna Lassen

МОК је увео санкције Русији и Белорусији након почетка рата у Украјини прошле године, док још увек није донео одлуку о искључењу спортиста Русије и Белорусије са Олимпијских игара.

"Олимпијске игре и њихово управно тело, Међународни олимпијски комитет, не могу бити судије у глобалним политичким споровима. Ако политика одлучује ко може да учествује у такмичењу, онда спорт и спортисти постају алат политике. Тада је немогуће да спорт пренесе своја уједињујућа овлашћења", изјавио је Бах.

Први човек Међународног олимпијског комитета додао је да се мора бити неутралан, али не и аполитичан.

"Морамо да будемо политички неутрални, али не и аполитични. Добро знамо да политика влада светом. Добро знамо да наше одлуке имају политичке импликације и то морамо да уврстимо у наше размишљање. Међутим, не би требало да направимо грешку што смо се уздигли у судије политичких спорова зато што ће нас те политичке силе сломити", истакао је Бах.

Међународни олимпијски комитет изразио је наду да ће влада Велике Британије, која је тражила изузеће руских и белоруских спортиста, поштовати аутономију спорта.

"Није на владама да одлучују који спортисти могу да се такмиче на међународном нивоу. Ово би био крај светског спорта каквог га познајемо данас. Веома се надамо да ће британска влада поштовати аутономију спорта, што је потенцирало у многим одлукама, изјавама и резолуцијама Уједињених нација, најскорије резолуцијом под називом „Спорт као покретач одрживог развоја“, која је консензусом усвојена на 77. заседању Генералне скупштине УН 1. децембра. , 2022. и подржава „независност и аутономију спорта, као и мисију МОК-а да води олимпијски покрет“, наводи се у саопштењу МОК-а

image