Свет

Председништво Скупштине потписница Римског статута: Потврђујемо приврженост својим принципима

Председништво Скупштина земаља потписница је истакло да је Међународни кривични суд у Хагу "независна и објективна судска институција"
Председништво Скупштине потписница Римског статута: Потврђујемо приврженост својим принципимаwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Председништво Скупштине земаља потписница Римског статута изразило је жаљење због претњи и покушаја ометања рада Међународног кривичног суда у Хагу, због његове прошлонедељне одлуке да изда налог за хапшење председника Русије Владимира Путина, наводи се у званичном саопштењу.

"Председник скупштине истиче да Суд, његови изабрани званичници и остало особље имају потпуну подршку Скупштине у коју улазе државе које су потписале Римски статут. Још једном потврђујемо своје потпуно поверење Суду као једној независној и објективној судској институцији и потврђујемо своју приврженост идеји заштите принципа и вредности, утврђених Римским статутом, и очувању његове целовитости, упркос различитим изазовима", навело је трочлано Председништво које чине Силвија Фернандез де Гурменди из Аргентине, Катерина Секенсова из Чешке и Роберт Кит Рае из Канаде.

Организација је, подсетимо, 17. марта издала налог за хапшење руског председника, иако Русија није потписница Римског статута.

Руски званичници су ово више пута истакли, објаснивши да то значи да Русија нема никакве обавезе према овом суду, као и да Међународни кривични суд у Хагу не може да доноси одлуке које се тичу Руске Федерације.

Москва је одговорила, покренувши кривични поступак против тужиоца суда и његових неколико судија.

image