Свет

Извештај Кине о стању демократије у САД: Хронично болесно друштво

Нико не може да сакрије стварне америчке намере – да одрже своју хегемонију спроводећи блоковску политику и користећи демократију као оруђе за политичке циљеве
Извештај Кине о стању демократије у САД: Хронично болесно друштво© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Кинеско министарство спољних послова објавило је извештај насловљен "Стање демократије у Сједињеним Државама 2022", у којем анализира "хронично болесну америчку демократију" и наметање исте бројним земљама света, а што је изазвало катастрофе и хаос широм планете.

Извештај је уз мноштво чињеница, коментара из медија, махом западних, као и стручних мишљења представио потпуну и стварну слику америчке демократије током протекле године.

У уводном делу констатује се да се у САД у 2022. наставио зачарани круг демократских претензија, нефункционалне политике и све подељенијег друштва, а да је Америка упркос томе наставила да се понаша супериорно у светској арени.

"САД упиру прстом у друге, узурпирају улогу 'учитеља демократије' и смишљају и измишљају лажни наратив 'демократије против ауторитарности'. Служећи само својим интересима, САД су довеле до поделе света на два табора – на 'демократски и недомократски'", наводи се у уводу извештаја.

Такође, "нико не може да сакрије стварне намере САД – да одрже своју хегемонију спроводећи блоковску политику и користећи демократију као оруђе за политичке циљеве".

Демократија у слободном паду

Анализирајући најпре убрзани пад хронично болесне америчке демократије, кинеско министарство истиче да САД одбијају да сагледају право стање свог друштвеног уређења, и да се тврдоглаво држе тога да су светски светионик демократије, што изазива страшне последице у другим државама.

"Америчке демократске институције некад функционишу живописно као циркус, у којем се политичари свих боја и раса ређају један за другим. Али колико год је тај шоу буран, немогуће је сакрити тамошњу летаргију у решавању дугогодишњих, тешких проблема."

Министарство цитира и написе из западних медија, "Монда", "Вашингтон поста", "Њујоркера", који примећују да је стање горе него икада раније, као и да су догађаји на Капитолу 6. јануара 2021, али и застој око избора председника Представничког дома 2022, у најбољем светлу показали колико су америчко друштво и политичка сцена подељени.

Кинеско министарство се, између осталог, позива и на оцену "Њујорк ревју оф букс" да је Америка "двонационална држава" с републиканцима и демократама који воде две оштро супротстављене националне заједнице што делују као конфедерације под једном савезном владом.

Обе странке виде једна другу и као политичке противнике, и као претњу по земљу, док политичари стављају интересе својих партија изнад оних државних.

"Све су бројнији политичари и изабрани званичници у САД који су спремни да савију или одбаце демократске норме у потрази за освајањем или задржавањем власти", пише и извештају.

У САД је новац мајчино млеко политике и избори се све више претварају у монологе богатих, односно политика је постала игра богатих.

Велики утицај новца у политици, а слобода говора – мртво слово на папиру

Амерички тинк-тенк Бренан центар за правду открио је да је 21 породица донирала политичарима најмање по 15 милиона долара свака, то јест укупно 783 милиона долара, насупрот 3,7 милиона долара малих донација – милијардери су обезбедили чак 15,4 одсто средстава за савезне изборе.

Евидентно је да политику САД контролишу богаташи, а политичари служе њиховим интересима. Упркос праву гласа, јавност нема стварни утицај на политику.

У извештају се примећује и диспропорција између, у САД увек истицаног, права на слободу говора, и стварности у којој сваки говор који је наноси штету интересима америчке владе или капитала подлеже строгим ограничењима.

С тим у вези поменута је афера "Твитер фајлови", која је открила да америчка влада у великој мери испитује све друштвене мреже, односно директно интервенише у извештавање великих медијских компанија и тако манипулише и домаћим и међународним јавним мњењем.

Поменут је и извештај чувеног новинара Симора Херша о саботажи на Северном току који је мало ко у Северној Америци помињао јер Запад не жели да ико сазна истину.

"Капитал и интересне групе у основи могу да добију све што желе када је у питању јавно мњење", отворено се наводи у извештају, али и напомиње да је већина америчких медија у приватном власништву и да служе моћнима и богатима.

Америчко наметање "демократије" изазвало је хаос широм света

Упркос свим проблемима с којима се суочавају, Сједињене Државе настављају да извозе своје "вредности" у друге земље и под изговором да штите демократију угњетавају друге и служе својим интересима.

Главна одлика спољне политике САД су подстицање конфронтације и сукоба у име демократије, што је погоршало поделе у међународној заједници.

"Да би одржале своју хегемонију, САД већ дуго монополизују дефиницију 'демократије', подстичући поделе и конфронтацију у име демократије, и поткопавајући међународни систем у чијем је центру УН и међународни поредак заснован на међународном праву", прецизирано је у извештају.

Министарство помиње, између осталих, пример повлачења из Авганистана након две деценије, остављајући за собом пустош и настављајући да штете тој земљи замрзавајући средства авганистанске централне банке и настављајући политику санкција.

У вези са украјинским ратом, кинески МСП каже да САД уместо да предузму било какве мере за окончање непријатељства, наставиле су да потпирују ватру и зарадиле огромно богатство од ратних послова, укључујући индустрију оружја и енергетски сектор.

Наравно, неизоставне су приче о довођењу везе између Кине и порекла вируса корона, али и провоцирање председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси која је посетила Тајван са циљем да оспори и наруши суверенитет и територијални интегритет Кине.

Санкције као вид борбе против неистомишљеника

Под изговором људских права и демократије, САД већ дуго користе једностране санкције против других земаља. Протеклих деценија Америка је увела једностране санкције Куби, Белорусији, Сирији, Зимбабвеу, Југославији и другим, извршила максималан притисак на Северну Кореју, Иран и Венецуелу и једнострано замрзла 130 милиона долара војне помоћи за Египат под изговором да земља није напредовала на пољу људских права.

Да би сачувале своју хегемонију, САД су намерно нанеле штету интересима других земаља, посебно легитимним и законитим интересима држава у развоју, не поштујући међународно право и основне норме међународних односа.

Уз то САД стављају своје домаће право изнад оног међународног и селективно приступају међународним правилима, примењујући и одбацујући правила како им одговара.

Од 1980-их, констатује кинеско министарство, САД су се повукле из 17 важних међународних организација или споразума, укључујући Савет УН за људска права, СЗО, Унеско, Париски споразум о климатским променама, Уговор о трговини оружјем, Споразум о нуклеарном наоружању средњег домета и Уговор о отвореном небу.

САД флагрантно крше циљеве и принципе Повеље УН и основне норме које регулишу међународне односе, водећи ратове и стварајући поделе и сукобе широм света.

Током своје историје од преко 240 година САД су биле у миру само 16 година – то је заиста најратоборнија земља у светској историји, истиче се у извештају, те додаје да је само од 2001. године у ратовима и војнима операцијама које су Сједињене Државе покренуле у име борбе против тероризма живот изгубило више од 900.000 људи, укључујући око 335.000 цивила, док је рањено на милионе особа а расељено десетине милиона људи.

Извештај помиње и да Америка тренутно унапређује хладноратовски менталитет у региону Јужног Пацифика – удружила се с Уједињеним Краљевством и Аустралијом (АУКУС) не би ли обезбедила Аустралији најмање осам нуклеарних подморница.

Поред тога што овај потез крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и Споразум о слободној нуклеарној зони у Јужном Пацифику, он је отворио Пандорину кутију регионалне трке у наоружању.

Наметање измишљеног наратива о "демократији против ауторитаризма" 

Подржавајући менталитет Хладног рата, хегемонистичку логику и склоност блоковској политици, америчка администрација спроводи наратив "демократије насупрот ауторитарности". Означавајуће поједине земље као "аутократске", САД раде на томе да их уназаде како би унапредили своје интересе.

У закључку извештаја "Стање демократије у Сједињеним Државама 2022" Министарство спољних послова Кине истиче да је демократија заједничка вредност човечанства, али да не постоји јединствен модел политичког система који је применљив на све земље света.

Међутим, они који имају много мана имају мало кредибилитета да држе предавања другима. Сваком покушају поткопавања других ради сопствене добити и дестабилизације света мора се једногласно супротставити.

Нашем свету данас не треба мешање у унутрашње ствари других земаља под маском демократије, већ залагање за истинску демократију, одбацивање псеудодемократије и заједничко промовисање веће демократије у међународним односима, закључује кинеско министарство.

image