Свет

Након Ирана, Саудијска Арабија би могла да успостави дипломатске односе и са Сиријом

Недавно постигнути споразум између Ријада и Техерана могао би да доведе и до отопљавања односа Саудијске Арабије и Сирије
Након Ирана, Саудијска Арабија би могла да успостави дипломатске односе и са Сиријомwww.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev

Сирија и Саудијска Арабија постигли су договор о поновном отварању амбасада, више од десет година након што су прекинули дипломатске односе, преноси Ројтерс.

То би представљало још један корак у отопљењу односа Сирије са својим арапским комшијама.

Контакти између Ријада и Дамаска интензивирали су се након недавно постигнутог споразума о нормализацији односа између Саудијске Арабије и Ирана, који је један од кључних савезника сиријског председника Башара Асада, тврди извор британске агенције.

Две владе се "спремају да поново отворе амбасаде након Рамазанског Бајрама", исламског празника који ове године пада крајем априла, сазнаје Ројтерс од извора блиских Дамаску.

До одлуке је дошло након разговора саудијских званичника са високом сиријским обавештајцем, наводи британска агенција.

Наизглед изненадно отопљење односа између те две државе могло би да буде први показатељ како ће споразум Ријада и Техерана утицати на односе на Блиском Истоку, пошто је Сирија током последњих десетак година била једно од главних попришта сукоба између те две регионалне силе.

Сједињене Државе, савезник Саудијске Арабије, оштро се противе нормализацији односа са Асадом, наводећи "бруталност његове владе током сукоба и потребу да се види напредак ка политичком решењу" као разлог.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), још један амерички стратешки партнер у региону, до сада су предводили напоре у поновном успостављању дипломатских односа са Сиријом, док је Саудијска Арабија била нешто опрезнија.

Дипломата једне заливске монархије рекао је за Ројтерс да је сиријски обавештајац у Ријаду "остао неколико дана", као и да је договорено да се "амбасаде отворе ускоро".

Како наводи британска агенција, поједини њихови извори тврде да је реч о начелнику сиријске обавештајне службе Хусаму Луки, као и да је током преговора било речи и о безбедности сиријско-јорданске границе, преко које из Сирије у земље Персијског залива стиже велика количина амфетамина.

Чланство Сирије у Арапској лиги суспендовано је 2011. године, након што су у тој земљи избили сукоби власти и прозападних демонстраната.

Министар спољних послова Саудијске Арабије принц Фејсал бин Фархан ел Сауд рекао је раније овог месеца да би поновно успостављање односа са Сиријом могло да доведе до њеног повратка у ту међународну организацију, али да је и даље рано говорити о томе.

Дипломата је рекао да би преговори Сирије и Саудијске Арабије могли да отворе пут за гласање о укидању суспензије Сирије током следећег арапског самита, који би требало да се одржи у априлу у Саудијској Арабији.

УАЕ су своју амбасаду у Дамаску поново отворили 2018. године, тврдећи да би арапске земље требало да буду присутније у Сирији како би се конфликт у тој земљи окончао.

Америчке санкције, ипак, још увек представљају камен спотицања који компликује проширење трговинских веза Сирије и њених суседа.

image