Свет

Милион Француза на улицама: Напето, инциденти са полицијом широм земље (ФОТО, ВИДЕО)

У Паризу и другим градовима забележени су сукоби органа реда и грађана који се буне због пензионе реформе. Рањена су 123 полицајца, а ухапшено је најмање 80 особа, саопштено је из француског МУП-а
Милион Француза на улицама: Напето, инциденти са полицијом широм земље (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Француски грађани изашли су по девети пут на улице, незадовољни због повећања старосне границе за одлазак у пензију, а недељу дана након што је влада Емануела Макрона искористила члан 49.3 устава да усвоји закон о пензијама без гласања у парламенту. 

Према подацима Министарства унутрашњих послова, 1,08 милиона демонстраната марширало је данас у Француској, док је синдикат ЦГТ проценио да је око 3,5 милиона људи било на улицама.

У сваком случају, то је знатно више  у поређењу са 246.000 колико их је било 15. марта и 669.000 евидентираних 7. марта, показују подаци листа "Фигаро".

Протест у Паризу почео је око 14 часова из 11. арондисмана, а из полиције су у поподневним часовима јавили да је протестовало око 119.000 људи у француској престоници. 

Новинари са терена преносе да је ситуација напета, запаљено је смеће и киосци, поломљени прозори на улицама, испаљени су ватромети.

Каменице и други предмети бачени су на снаге реда, а полиција одговара сузавцем и хапшењима.

Међу окупљенима је, како је саопштено из штаба полиције, присутно "око хиљаду" радикалних елемената, обучених у црно, са маскама и наочарима. 

Из Министарства унутрашњих послова страхују од "радикализације и насиља" током протеста, преноси "Фигаро", а министар Жерал Дарманен изјавио је да је више од 12.000 полицајаца и припадника жандармерије ангажовано широм земље, од чега 5.000 у Паризу.

Дарманен је у касним поподневним сатима известио да је у току дана рањено 123 полицајца, а да је ухапшено најмање 80 особа, преноси "Фигаро".

Мреже су обишли и снимци ватрогасаца који су се придружили демонстрантима.

Макронов наступ на телевизији у среду био је "бескористан, осим што је изазвао још мало беса", оценила је представница синдиката ЦГТ за радио "Франс интер" и најавила да ће синдикат "наставити борбу", док је Лоран Берже из синдиката ЦФДТ позвао је демонстранте да остану смирени и одговорни. 

Штрајк је погодио универзитете, бензинске пумпе, а штрајк комуналних служби оставио је траг у виду 9.000 тона смећа на улицама Париза. Проблем уклањања ђубрета неће бити решен чак неколико недеља, пише "Фигаро".

Тензије широм Француске

Протестује се и у Лиону, Нанту, Марсеју, Ници и другим градовима. 

Полиција је избројала 12.000 демонстраната у поворкама у Тулону, што је највећа цифра од почетка мобилизације против пензионе реформе 19. јануара, док синдикати тврде да је присутно 30.000 људи. 

У Марсеју је 280.000 демонстраната, тврди ЦГТ, преноси лист.

У Нанту су избиле тензије између демонстраната и полиције, која је бацила сузавац на окупљене.

У Рену је такође дошло до инцидената, а полиција је употребила сузавац и водене топове.

У Лоријену су демонстрације обележили незапамћени немири, а на мети је била чак и полицијска станица.

"Црни дан"

Најављен је "црни дан" за саобраћај широм земље, како у железничком, тако и у авио и путничком саобраћају, иако је превентивно отказан или измењен известан број летова и линија. 

Демонстранти си блокирали приступе терминалу на париском аеродрому "Шарл де Гол", што је приморало неке путнике да тамо стигну пешке.

Од 15 до 30 одсто летова и даље је отказано на француским аеродромима, чак и за петак и суботу

У 8.30 је већ регистровано 672 километра саобраћајних гужви широм Француске, преноси "Фигаро", што је више него обично. 

Угрожена је и производња струје, јер синдикати у електранама врше притисак на владу да повуче закон, а штрајкују и запослени у рафинеријама.

У штрајку су и синдикати у основним школама, а између 40 и 50 одсто запослених је најавило да ће обуставити наставу. Блокирано је више од 400 средњих школа, саопштила је Унија средњошколаца.

У Паризу су затворени Ајфелова кула, Версај, бројне радње и трговине. 

Синдикати најављују нове масовне протесте за уторак 28. март.

Реформа упркос свему

Британски Краљ Чарлс би требало да допутује у државну посету у недељу, која ће вероватно бити поремећена протестима. "Нисам упознат ни са каквим изменама плана посете", рекао је портпарол Даунинг стрита, иако су многи спекулисали да би посету требало отказати. 

Француска премијерка Елизабет Борн употребила је прошле недеље специјалну процедуру да прогура непопуларан предлог закона о пензијама у парламенту те земље без гласања, а председник Емануел Макрон је у среду саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.

"Најбољи одговор председнику су милиони људи у штрајку и на улицама", поручили су из синдиката. 

image