Русија

Кирби о руском пилоту који је пресрео амерички дрон: Идиот! Захарова: Џоне, самоконтрола

Одлука Москве да награди пилоте ловаца Су-27 за пресретање америчког дрона МК-9 "рипер" увредила је Вашингтон, рекао је Кирби на брифингу
Кирби о руском пилоту који је пресрео амерички дрон: Идиот! Захарова: Џоне, самоконтрола© Tanjug/ Evan Vucci)

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби назвао је руског пилота који је пресрео амерички дрон изнад Црног мора идиотом.

На његов коментар уследило је питање портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, како зову Бајденовог сина.

Одлука Москве да награди пилоте ловаца Су-27 за пресретање америчког дрона МК-9 "рипер" увредила је Вашингтон, рекао је Кирби на брифингу.

"Нечувено! Није ми јасно зашто су награду за храброст доделили некоме ко је, у најгорем случају, злонамерно изложио себе и америчку имовину великом ризику. У најбољем случају, он је идиот", рекао је он.

Захарова му је поручила да смири своје емоције.

"Џоне, разумем Вашу узнемиреност, дрон је изгубљен, не можете да нађете олупину, али контролишите се, биће још много много тежих тренутака, треба да пазите на своје живце", написала је Захарова на Телеграму.

Међутим, како је написала, није могла а да не пита како онда на Савету националне безбедности Кирби и његове колеге зову Хантера Бајдена.

Руска амбасада у САД: Кукавичлук и безобразлук

Ни руска амбасада није остала равнодушна на речи америчког званичника који је, како се наводи у саопштењу, себи дозволио увредљиве опаске на рачун руских војних пилота који су показали херојство у спречавању продора америчког извиђачког дрона у ваздушни простор код Крима.

Руско дипломатско представништво констатовало је да безобразлук и хулиганске навике карактеришу представнике Беле куће.

"Ово је кукавичлук – вређати официре руске војске, као званичник и човек у униформи од ког се очекује да поштује официрску част и достојанство. Притом, давати такве коментаре на сигурном одстојању, хиљадама километара од места где се, захваљујући ратним хушкачима из Беле куће, већ 9 година пролива крв цивилног становништва", наводи се у саопштењу амбасаде.

Када нема контрааргумената, наступају критике на личној основи, закључује амбасада и додаје да је овај маркетиншки потез бесмислен.

"Злочиначка политика САД у Украјини, због недостатка било какве подршке америчког народа, одлучила је да појача овакво неопростиво понашање? Такав ПР потез нема много смисла", наводи се у саопштењу.

image