Србија и Балкан

Клевета и увреда постају кривична дела у Републици Српској

Нацрт закона подржало је 49 посланика, а против је био 21, уз образложење да би "криминализација клевете и увреде угрозила демократски амбијент и слободу говора" у тој земљи
Клевета и увреда постају кривична дела у Републици Српскојwww.globallookpress.com © x99/ZUMAPRESS.com

Клевета и увреда убудуће ће се у Републици Српској квалификовати као кривична дела.

Народна скупштина Републике Српске, наиме, усвојила је данас Нацрт закона о изменама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се, између осталог, уводи и ново кривично дело - неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

Нацрт закона подржало је 49 посланика, а против је био 21. Нико није био уздржан, јавља агенција Срна.

Посланици опозиције током скупштинске расправе су износили тврдњу да би криминализација клевете и увреде угрозила демократски амбијент и слободу говора у Републици Српској.

Посланици владајуће већине су, међутим, тврдили да је циљ закона сузбијање лажи у јавном простору.

На предлог Законодавног одбора усвојен је закључак којим се тај Нацрт закона упућује у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Народна скупштина Републике Српске потврдила је и остале предложене тачке дневног реда.

Тако су, по хитном поступку, усвојени Закон о Граду Прњавору и Закон о територијалној организацији Републике Српске, те Нацрт закона о изменама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Примљено је к знању обавештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Парламент је усвојио и извештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2021. годину и извештаје Фискалног савета Републике Српске за 2021.

Усвојен је извештај о стању у банкарском систему Републике Српске за 2021. годину и извештај о пословању и резултатима рада са финансијским извештајем Агенције за банкарство Републике Српске за ту годину.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић окончао је други део редовне седнице, а наставак је заказао за уторак, 28. март, у 10:00 часова, преноси Срна.

image