Свет

Неонацистичка интернационала у Украјини

Упркос напорима власти, неонацисти из Аустралије одлазе да се боре на страни Кијева
Неонацистичка интернационала  у Украјини© Tanjug/AP Photo/Libkos

Аустралијски неонациста повезан са међународном терористичком групом отишао је да се бори у Украјини - на страни Кијева - успркос покушајима безбедносних служби да зауставе домаће екстремисте да стичу војну обуку у иностранству, преноси "Сиднеј морнинг хералд".

Данијел Њумен, криминалац повезан са неонацистичким вођама у Новом Јужном Велсу и Викторији и прекоморском терористичком организацијом "Комбат 18", одлетео је у Азију овог месеца и одатле у Украјину где, како је рекао сарадницима, намерава да се бори на страни Кијева.

Лист преноси, позивајући се на неименовани извор, да је Њумен првобитно одлетео у Куала Лумпур у Малезији, пре него што је отпутовао у Украјину.

Министарство унутрашњих послова и обавештајна служба АСИО раде на томе да спрече аустралијске неонацисте да одлазе да се боре у Украјини, а власти су покренуле наменску операцију, под називом "Пројекат Бекенкорт", како би спречиле неонацисте да напусте Аустралију да би стекли војну обуку.

Извор је рекао да је то други пут да је Њумен покушао да отпутује у Украјину из Аустралије у протеклој години.

На питање да ли је влада знала да је Њумен отпутовао у Украјину, портпарол министра унутрашњих послова поручио је да "влада не коментарише питања националне безбедности".

Њумен је члан насилне екстремистичке групе "Комбат 18", основане у Великој Британији. Група има чланове широм Европе и оптужена је за убиства и озбиљна дела политичког насиља. Група је 2019. проглашена терористичком организацијом у Канади.

Десничарски екстремисти из западних земаља су међу страним борцима који су се придружили одбрамбеним снагама Украјине у борби против руске војске.

Још један неонациста, бивши војник Конор Сретеновић, такође је покушао да отпутује у Украјину, али су га у томе спречили обавештајци. И Њумен и Сретеновић су истакнуте фигуре екстремне деснице у Аустралији.

Њумен је провео неко време у затвору због насилног напада и помогао је највећој неонацистичког групи у Аустралији "Мрежа национал-социјалиста" да се повеже са аријевским бандама у затворима и успостави ћелију на Тасманији.

image