Свет

Упркос налогу за хапшење: Путин позван на самит БРИКС-а у Јужној Африци

Руски председник очекује се на самиту пет растућих економија, упркос потерници МКС
Упркос налогу за хапшење: Путин позван на самит БРИКС-а у Јужној Африци© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин позван је на самит БРИКС-а у Јужној Африци, упркос налогу за његово хапшење који је издао Међународни кривични суд, изјавила је јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор.

Према њеним речима, руски лидер се очекује на самиту, који ће бити одржан у августу, иако је потерница МКС "неки разлог за забринутост".

"У прошлости сам више пута указивала на двоструке стандарде у светским проблемима. Има много других земаља које су укључене у сукобе, али ниједна од њих није била заинтересована за МКС", рекла је она.

БРИКС је првобитно била група пет растућих економија - Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, да би се временом број чланица проширио.

Трибунал коју финансирају савезници САД , али који не признају ни Вашингтон, ни Москва ни Пекинг, издао је налог за хапшење руског лидера због сумње да је противзаконито депортовао децу и људе са територије Украјине у Руску Федерацију.

image