Русија

Кина коаутор руске резолуције о истрази Северног тока: Гласање 27. марта

Коаутори текста су били Кинези, а могу се појавити и друге земље, објавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Кина коаутор руске резолуције о истрази Северног тока: Гласање 27. мартаwww.globallookpress.com © Manuel Elias/UN Photo

Гласање о резолуцији Русије којом се генерални секретар УН Антонио Гутереш позива да формира комисију за истрагу о диверзијама на гасоводима Северни ток 1 и 2 биће одржано 27. марта, саопштила је руска Мисија при УН.

Кина је коаутор руске Резолуције о истрази саботаже гасовода Северни ток и Северни ток 2, саопштила је руска мисија при УН, а пренеле "РИА Новости".

"Коаутори текста су били Кинези, а могу се појавити и друге земље", написао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на Телеграму.

На нацрту документа којим се позива да генерални секретар УН Антонио Гутереш формира комисију за истрагу инцидента на гасоводима, Москва је радила месец дана и уклонила из њега све тачке које би могле бити контрадикторне.

Пољански је нагласио да је представницима западних земаља, који демонстративно нису учествовали у изради нацрта резолуције, остао само један "аргумент", а то је да инсистирају да међународна истрага није потребна, јер имају поверење у  информације које су дале Данска, Шведска и Немачка.

"И то упркос чињеници да смо дистрибуирали преписку из које је јасно да ми, као директно погођена сила, немамо разлога да верујемо овим истрагама", додао је Пољански који је иначе раније рекао да се преписка са Данском, Шведском и Немачком о нападу на гасовод своди на то да ове три земље одбијају да Москви дају било какву информацију о току истраге, те да ове државе настављају да држе Москву по страни.

О резолуцији ће се гласати 27. марта у Савету безбедности УН, а седница почиње у у 22 часа по московском времену.

Крајем септембра прошле године оба руска гасовода уништена су у експлозији.

Шведска, Данска и Немачка истражују диверзију, али још нису дошле до конкретних резултата. 

Кремљ је саботажу назвао актом међународног тероризма, а ако је веровати добитнику Пулицерове награде Симору Хершу за онеспособљавање овог значајног дела европске енергетске инфраструктуре, одговорне су Сједињене Државе уз помоћ НАТО савезника. Како је он открио, амерички рониоци поставили су експлозив на гасоводе, а три месеца касније експлозију су активирали Норвежани.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, недавно је поручила да би повлачење Запада из рада на нацрту резолуције било "доказ намерне опструкције у утврђивању истине око Северног тока".

image