Србија и Балкан

Дачић: Хилов поступак је грубо мешање у унутрашња питања Србије

Знам да великим силама изгледа да све могу, али замислите како би то изгледало када би у нашој амбасади у САД Марко Ђурић примио неког америчког тужиоца или судију?, изјавио је министар спољних послова Србије
Дачић: Хилов поступак је грубо мешање у унутрашња питања Србије© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је, поводом састанка америчког амбасадора Кристофера Хила са смењеним тужитељкама, да поступак америчке амбасаде представља отворено и грубо мешање у унутрашња питања једне суверене државе – Србије.

"Знам да великим силама изгледа да све могу, али замислите како би то изгледало када би у нашој амбасади у САД Марко Ђурић примио неког америчког тужиоца или судију?!", рекао је Дачић за Танјуг, након што је на Инстаграму америчке амбасаде објављена информација о том састанку.

Он је оценио да је тај поступак "у директној супротности са жељом за развојем добрих билатералних односа".

"Србија је увек отворена и спремна за дијалог, али сви страни представници морају да поштују основне принципе Бечке конвенције да немају право да се мешају у унутрашње ствари земаља у којима су акредитовани", подвукао је Дачић.

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил састао се са смењеним тужитељкама Бојаном Савовић и Јасмином Пауновић, након чега је истакао да су "независно правосуђе и борба против корупције кључни су за напредак Србије, а нарочито чланство у ЕУ".

"САД у потпуности подржавају Србију у том настојању и цене партнерство професионалаца у Тужилаштву који су тога свесни попут Бојане Савовић и Јасмине Пауновић", написао је Хил на званичном Инстаграм профилу америчке амбасаде.

Ово је само једану низу поступака америчког амбасадора, којим ставља до знања да се меша у унутрашња питања Србије. 

Подсећамо, на недавном састанку америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила и шефа српске дипломатије Ивице Дачића, Хил је најавио да ће сарадња с БИА у наредном периоду бити "дубоко замрзнута" и да је после разговора у Вашингтону закључено да "кадровска решења" у БИА представљају велики проблем за Сједињене Америчке Државе.

Након парламентарних избора у Србији одржаних у априлу, Нова С је, позивајући се на своје изворе, објавила да су западни партнери од председника Србије Александра Вучића затражили да власт буде "очишћена" од проруских кадрова, указујући поред осталих и на новог директора БИА Александра Вулина.

Такође, српску јавност је узнемирио када је говорио да је разочаранколико људи уСрбији помињу НАТО бомбардовање.

"Кад сам дошао овде прошлог марта изненадило ме је што је сваког дана било неких подсећања на 1999. годину... Морате да гледате унапред. Државама, баш као и људима, неопходна је и отпорност, али и то да се неке ствари заврше да би могао да кренеш даље", изјавио је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

image