Свет

"Тајмс": Украјинци помоћу ЦИА сателита бирају своје мете

Подаци се користе за нападе дроновима на руске војнике, каже командант јединице и објашњава да је боље осакатити него убити Руса
"Тајмс": Украјинци помоћу ЦИА сателита бирају своје мете© Tanjug/AP Photo/Libkos

Војници украјинске групе за специјалне операције "Тор" користе сателитске податке које је обезбедила Централна обавештајна агенција (ЦИА) како би изабрали мете које ће гађати дроновима, рекао је за "Тајмс" командант јединице.

Група од 27 људи, која је формално јединица за специјалне операције полиције, функционише независно од украјинске војске и ради у блиској сарадњи са војном обавештајном службом земље, ГУР-ом, која им обезбеђује муницију и обавештајне податке. Према "Тајмсу", јединица има потпуну дозволу да бира своје мисије, где ће бити смештена и када ће се борити.

Командант јединице који себе назива Тор, тврди да користи специјалну апликацију на таблету која је синхронизована са сателитом ЦИА да би одабрао потенцијалне мете за своје нападе.

"У програму бирамо мете, а мете се могу поставити и преко сателита ЦИА-е и преко нашег сателита, који плаћају наши волонтери. Информације се тамо прикупљају из свих врста извора. Ми бирамо, онда стижемо и вршимо сопствено извиђање", рекао је Тор.

Други члан групе рекао је "Тајмсу" да Тор такође намерно користи беспилотне летелице да осакати – уместо да убије – руске војнике. "Ови служе да ране Русе", рекао је 30-годишњи Александар за "Тајмс".

"Узми им руку или ногу и заувек ће бити на терету државе", објаснио је он.

Британски лист наводи да су сви чланови "Тора" ветерани украјинске војне операције 2014. у Донбасу.

Москва већ дуго оптужује САД и њихове савезнике да су директно умешани у сукоб у Украјини и да у суштини воде "прокси рат" против Русије настављајући да снабдевају кијевске снаге све напреднијим оружјем, муницијом и обавештајним подацима.

image