Свет

Кина упозорила: Америчка војска озбиљно нарушава наш суверенитет и безбедност

Министарство одбране Кине каже да Сједињене Америчке Државе својим поступцима "подривају мир и стабилност Јужног кинеског мора"
Кина упозорила: Америчка војска озбиљно нарушава наш суверенитет и безбедност© Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP

Пекинг је данас упозорио Вашингтон на "озбиљне последице", након што је амерички разарач други дан заредом пловио око Парацелских острва у Јужном кинеском мору, што је потез за који Кина тврди да представља угрожавање њеног суверенитета и безбедности.

Кинеска војска саопштила је јуче да је "надгледала и испратила" амерички разарач са навођеним пројектилима УСС Милиус, који је "нелегално ушао у воде око Парацелског архипелага у Јужном кинеском мору", а морнарица САД је демантовала тврдње Пекинга о протеривању пловила.

Америчка морнарица је данас поново послала брод у околину острва која су под кинеском контролом, али на које право полажу Тајван и Вијетнам.
САД спроводи програм "слобода пловидбе" да би оспорила суверенитет Кине или било које друге земље над водама и ваздушним простором а Кина, Тајван и Вијетнам захтевају или најаву, или дозволу за упловљавање војних бродова, наводи АП.

Морнарица САД је саопштила да "велике претензије у Јужном кинеском мору представљају озбиљну претњу слободи пловидбе и прелетања, слободној и несметаној трговини, као и слободи економских могућности за приобалне земље Јужног кинеског мора".

Министарство одбране Кине одговорило је са тврдњом да САД својим поступцима "подривају мир и стабилност Јужног кинеског мора".

"Поступак америчке војске озбиљно нарушава суверенитет и безбедност Кине, озбиљно крши међународно право и још је чвршћи доказ да САД теже навигационој хегемонији и милитаризују Јужно кинеско море", саопштио је портпарол кинеског министарства.

Како је наведено, Кина је званично затражила да САД одмах зауставе такве провокације, "иначе ће сносити озбиљне последице", а Пекинг ће предузети "све неопходне мере" да осигура своју безбедност, али није прецизирано више детаља.

Као и у изјави о инциденту у четвртак, Кина је поново саопштила да је испратила амерички брод са острва, која се налазе у Јужном кинеском мору, неколико стотина километара од обале Вијетнама и кинеске провинције Хајнан.

image