Русија

Песков: Истрага саботаже Северног тока мора да буде транспарентна

Охрабрујућа је вест то што је Данска позвала оператера Северног тока, "Норд Стрим 2 АГ", да учествује у извлачењу предмета који је пронађен у близини гасовода, поручио је портпарол Кремља
Песков: Истрага саботаже Северног тока мора да буде транспарентнаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је позитивна вест то што је Данска позвала оператера Северног тока, "Норд Стрим 2 АГ", да учествује у извлачењу предмета који је пронађен у близини гасовода и да је веома важно да истрага саботаже гасовода буде транспарентна.

"Охрабрујућа је вест да је стигао позив да се предузму додатне радње у оквиру истраге, јер се откривени објекат налази поред цевног шава. Шав је најугроженији део цевовода, а експлозија се догодила и на шаву. Због тога је битно да се у оквиру истраге утврди о каквом се објекту ради", рекао је Песков.

Подсетимо, данска агенција за енергетику (ДЕА) позвала је оператера Северног тока, "Норд Стрим 2 АГ", да учествује у извлачењу предмета који је пронађен у близини гасовода.

"Како би даље разјасниле природу објекта, данске власти су одлучиле да га подигну на површину. С тим у вези, Данска агенција за енергетику позвала је оператера гасовода, 'Норд Стрим 2 АГ', да учествује у тој операцији", наводи се у саопштењу агенције.

САД настављају да се мешају у унутрашње ствари других земаља

Песков је додао да САД настављају да се директно и индиректно мешају у унутрашње ствари других земаља, укључујући Белорусију.

"Намера Вашингтона да у блиској будућности именује специјалног изасланика за сарадњу са опозиционим снагама Белорусије није ништа друго до мешање у унутрашње ствари. Али уверен сам да је белоруска држава стабилна, јака и способна да спречи оне који желе да се мешају у њихове унутрашње ствари", навео је он.

image