Спорт

Тениски свет се тресе због скандала, познате и тарифе за намештање мечева

Француски "Екип" објавио да је покренута истрага за 375 мечева у периоду између 2014. и 2018. године
Тениски свет се тресе због скандала, познате и тарифе за намештање мечеваGetty © Patrick Smith

Свет тениса потреса нови скандал око намештања мечева и, према писањима највећег француског листа, могао би да буде највећи у историји "белог спорта".

"Екип" пише да надлежна тела истражују 375 мечева одиграних између фебруара 2014. и јуна 2018. године, укључујући и 181 тенисера који су учествовали у наводном намештању.

Вођа криминалне операције наводно је 32-годишњи Григор Саргасјан, познат као "мастер", криминалац повезан са јерменском мафијом. Он се терети да је подмићивао тенисере и намештао мечеве.

Саргасјан је већ одслужио осам месеци затвора, пошто је ухапшен под истим оптужбама, а недавно се појавио и на суђењу у Белгији.

У спорним мечевима најчешће су учествовали играчи испод 200. места на АТП ранг-листи, који тешко могу да живе од играња тениса. Француски играчи Мик Лескур и Жил Окала, тенисери за које је већ потврђено да су били део мреже која је намештала мечеве, суспендовани су од децембра прошле године.

У јавност су изашле и тарифе за намештање. Тако су сви осумњичени у овој афери за изгубљени гем у појединачном мечу добијали 400 евра, за изгубљен меч парова у два сета добијали би по 2.000 евра, а највише се делило око 3.000 евра.

Наводно је укупно кроз рачуне главних људи операције прошло око осам милиона евра у периоду од две године.

image