Русија

Захарова поручила: Канадски премијер провоцира, алудира на државни удар у Кијеву

Џастин Трудо поручио да ће Канада наставити да подржава Украјинце који се боре за своју земљу, суверенитет, језик, територију и будућност
Захарова поручила: Канадски премијер провоцира, алудира на државни удар у Кијевуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на недавни догађај током отварања фабрике гума у Новој Шкотској, када је канадски премијер Џастин Трудо рекао да ће Канада наставити да подржава Украјинце који се боре за своју земљу, суверенитет, језик, територију, будућност и право на избор.

Он је упитала зашто је то баш поручио на том месту и да ли је то можда алузија на државни удар који је био у Кијеву, као и на паљење гума на Мајдану?

"Прво, зашто су гуме у позадини? Да ли је ово алузија на државни удар у Кијеву и паљењe гума на Мајдану? А друго, каква је то борба Украјинаца за свој језик?! Трудоу, како и доликује либералном лидеру, говоре пишу други по 'уџбенику', са којим он није баш упознат", написала је Захарова на Телеграму.

Она је подсетила да је руски језик у Украјини забрањен, а да га искључују и из комуникације, пословних, образовних, културних и медијских процеса. 

"Украјински језик, као и други језици народа Русије, ужива поштовање међу нама, а самим тим и на ослобођеним територијама. У Русији постоје медији на украјинском језику, који се иначе изучава и у школама и институтима, говори се код куће и на улици. Користе га сви они који то желе. После девет година на руском Криму, украјински ужива све привилегије језика једног од народа Русије, заједно са кримскотатарским и осталим", додала је руска званичница.

Према њеним речима, сви они становници Донбаса, које су годинама стрељали Порошенко и Зеленски, борили су се за свој језик, док су, заједно са становницима Крима, "проамеричке кијевске власти покушале насилно да их украјинизују".

Статус руског језика у Украјини, наставила је она, не постоји, упркос чињеници да је за већину становништва био и остао матерњи.

"Апсурд је у томе што и сам Трудо живи у двојезичној земљи и мора да разуме до чега може довести фашизација језичког питања. Али он или не разуме, или не жели ништа да разуме, а говоре му пише чланица његовог тима, унука малолетне нацистичког изрода Кристија Фриленд", нагласила је.

А као треће, закључила је Захарова, Трудо треба да се побрине да обезбеди пристојно место за арапски и кинески међу званичним језицима Канаде иако удео руског језика стално расте.

image