Свет

Дерипаска о финансијском колапсу САД: Кобила неће издржати

Безобзирна милитаризација, санкције против било кога и авантуристичке војне акције широм света већ су коштале ову земљу скоро 33 билиона долара, каже руски бизнисмен
Дерипаска о финансијском колапсу САД: Кобила неће издржатиwww.globallookpress.com © Igor Russak/Global Look Press

Руски бизнисмен Олег Дерипаска сматра да, с обзиром на тренутну политичку и економску ситуацију у САД, спољне санкције, војне акције у свету и билионе долара необезбеђених банкарских депозита, финансијски систем те земље можда неће моћи то да издржи.

"Ситуација у Америци је веома проблематична. Безобзирна милитаризација, санкције против било кога и авантуристичке војне акције широм света већ су коштале ову земљу скоро 33 билиона долара. А више неће моћи ни да се штампа новац. Па ће расправљати у Конгресу како да тихо 'подигну висину дуга'", написао је Дерипаска на Телеграму.

Он је нагласио да је ту и проблем од скоро 17 билиона долара у необезбеђеним депозитима у регионалним банкама и да му нешто говори да "ждребица неће преживети".

Осим тога, према његовим речима, "када се слушају проблеми америчких регионалних банака, које банкротирају једна за другом након што је стопа Федералних резерви порасла на пет одсто, затим о проблемима америчког бизниса – малог, средњег и великог индустријског, који не може себи да приушти да се такмичи са Кином и Мексиком са тако високим улозима. 

Подсетимо, он је раније рекао да ће Сједињене Америчке Државе морати да "клекну пред Кином", те да коначно прихвате чињеницу да свет више није једнополаран.

Дерипаска је додао да је економска ситуација у САД изузетно лоша, и подсетио да је амерички државни дуг тренутно 32 билиона америчких долара и оценио да Вашингтон још никада није био толико близу банкрота као што је данас.

image