Економија

Паника се шири: Да ли је "Дојче банка" следећи "Креди Свис"?

Акције "Дојче банке" пале су након што је трошак осигурања зајмодавца скочио на четворогодишњи рекорд
Паника се шири: Да ли је "Дојче банка" следећи "Креди Свис"?Getty © Thomas Lohnes / Stringer

Акције "Дојче банке" пале су у петак након што је трошак осигурања дуга банке од ризика од неплаћања (потез који је требало да ојача поверење клијената) скочио на највиши ниво у последње од четири године, потпомогнут банкарским хаосом у Сједињеним Државама и крахом 167 година старог "Креди Свиса".

Драматичан пад акција једне од највећих и најважнијих системских банака на свету, изазвао је забринутост да би немачки зајмодавац (који је прошао кроз разна милијарде долара вредна реструктуирања и промене руководства како би се стабилизовао), могао да заврши као швајцарска банка.

Додатну нервозу унела су уверавања немачког канцелара Олафа Шолца да нема разлога паници и да је "Дојче банка" темељно реорганизовала и модернизовала свој пословни модел и "веома је профитабилна банка".

Акције "Дојче банке" изгубиле су више од петине своје вредности овог месеца и данас су пале чак 14,9 одсто, најниже у последњих пет месеци. За само недељу дана највећа немачка банка изгубила је три милијарде долара своје тржишне вредности.

Упркос томе, аналитичарска фирма "Отономус" (Autonomous) објавила је извештај који су пренели сви водећи финансијски медији, у ком се наводи да "Дојче банка" неће бити нови "Креди Свис".

"Не брине нас одрживост 'Дојчеа' нити вредности имовине. Да будемо кристално јасни – 'Дојче' НИЈЕ следећи 'Креди Свис'", наводи се у извештају фирме која је подружница "Алајанс Берстина", конгломерата за менаџмент средствима који је попречно повезан са "Дојче банком" и директно заинтересован да спречи ширење панике.

Уверавања и Шолца и једне једине аналитичарске куће повезане са немачким зајмодавцем тешко да могу да умире страховања инвеститора, нарочито после извештаја да је "Дојче банка" у 2022. години пријавила приход од пет милијарди евра, што је скок од 159 одсто у односу на годину дана пре тога.

Ако је банка "робусног капитала и ликвидности" - како су навели из "Отономуса" - која је пре реструктуирања 2019. године имала портфолио деривата вредан невероватних 53,5 билиона долара (поређења ради, БДП Немачке је 2021. године износио 4,26 билиона долара) "солидно профитабилна", зашто је онда било потребе за менаџерисањем ризика и осигуравањем од губитака?

Нарочито јер је немачки зајмодавац, према процени "Џеј Пи Моргана" улагао релативно сигурно у фиксне приходе, робу и валуте.

Другим речима, уверавања Шолца и "аналитичара" су у најбољем случају неубедљива, а у најгорем подижу црвене заставице.

А широко распрострањени колапс банака  са обе стране океана убило је наде међу званичницима да ће спасавање "Креди Свиса" стабилизовати сектор. Нарочито након што су централне банке, од Федералних резерви до Банке Енглеске, ове недеље још једном подигле каматне стопе, задржавајући фокус на инфлацији - која је и довела до читавог хаоса.

image