Србија и Балкан

Дан сећања на жртве бомбардовања - Вучић: Српски дух сте ломили, али га никада нећете сломити

Обележавању Дана сећања у Сомбору присуствују председник Србије Александар Вучић, патријарх Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, као и други званичници из Србије и Републике Српске
Дан сећања на жртве бомбардовања - Вучић: Српски дух сте ломили, али га никада нећете сломити© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Пре 24 године коначно је умрло савремено међународно право, од тада више ништа што се у свету догађа, не може да буде горе од онога што су урадили малој земљи, која је била слободарска и хтела да буде своја на своме, рекао је председник Србије Александар Вучић на комеморацији поводом Дана сећања на страдале у НАТО агресији на СРЈ.

"Рекли сте да сте напали једну земљу због хуманитарне катастрофе. Нисте ви спречавали никакву хуманитарну катастрофу, већ сте наоружавали побуњенике. Када сте видели да не можете да добијете оправдање, рекли сте: 'Шта ће нама Савет безбедности? Шта ће нам правда? Ми ћемо то сами, јер смо ми сами на свету'", рекао је председник Србије.

"Прошло је 24 године, кидали сте нам делове територије, убили нам 79 деце, 2.500 људи, не само цивила, и војника, и полицајаца. Ко сте ви да нам убијате војнике и полицајце на својој територији?", упитао је Вучић.

"Мислили сте да сте нас научили памети? Па да ли сте? Ја вам кажем, нисте! Поносни српски дух сте ломили, али га никада нећете сломити. И данас када нас притискате, када тражите да дамо оправдање за све што сте неоправдано учинили нашој земљи, када тражите да се усагласите да нисте страшне злочине чинили, говорите нам "Гледајте у будућност". Гледамо...", рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је Запад имао два разлога су повели агресију - да покаже своју доминацију и да нам отме КиМ.

"Нек не измишљају, јер је сад Албанаца више него тада и брига их што Срба има много мање. Не тиче их се, само им је важно да добију оправдање. Ово им говорим сваки дан", рекао је он.

"Поштовање од њих добићемо кад им признамо све. Колетарлна штета сте ви зликовци који сте нам убили децу. То што данас мирно шетате и глумите да сте слободни и јаки, само се запитајте зашто је оволико људи на овом Тргу, што су дошли. Нису дошли да оплакју, већ да кажу ломили сте нам и кичму и врат, и нисте нас убили упркос сви покушајима, живеће ова Србија", истакао је Вучић.

"Пре само 12 година нисмо смели један венац да положимо, нисмо смели да кажемо да је ово агресија, а сада смо почели да подижемо наш земљу и почели смо да избијамо на врх. Наша земља је почела да се сећа, наша заједничка је идеја да обележавамо страдања на Кошарама, у Јасеновцу. Шта год било умемо то да учинимо да увек будемо заједно", нагласио је Вучић.

"Не дамо Србију и никад је нећемо дати. Не дамо Радована и Милицу. Не дамо своју децу", закључио је Вучић.

У Сомбору се одржава комеморација поводом Дана сећања на страдале у НАТО агресији

У Србији се данас обележава Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој присуствују чланови државног врха одржава се у Сомбору.

Обележавању Дана сећања, на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору присуствују председник Србије Александар Вучић, патријарх Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, посланици Скупштине Србије, министри у Влади Србије и Републике Српске.

Сомбор је један од првих градова у Србији на који су пале НАТО бомбе, као и једно од првих места у ком су изгубљени људски животи.

Наиме, једна од првих испаљених крстарећих ракета на СРЈ погодила је 24. марта 1999. у 19.55 часова војни аеродром у Сомбору, а напад на аеродром поновљен је још једном исте вечери и тада је погинуо заставник југословенске војске Радован Медић.

Патријарх Порфирије: Најнесразмернији војни сукоб од кад је света и века

Помен страдалима служи патријарх српски Порфирије, који се захвалио свим присутнима.

Он је рекао да је НАТО агресија била "најнесразмернији војни сукоб од кад је света и века", као и да "ми данас чинимо исто што су Сомборци чинили тада".

"Тог ратног пролећа, Сомборци су се окупљали на овом Тргу који носи име Светога Георгија, а преко њега и нашег Бога. Сабрали смо се да се помолимо за све који су неправедно пострадали од пуцања са неба", рекао је патријарх.

"Молимо се и боримо се да се наша страдања не поново, ни нама ни било коме другоме", казао је он. "Али не прихватајмо ултиматуме и уцене по било коју цену. Ултиматуме и уцене који значе одвајање од себе и свога."

"Говорећи ово загледан сам у крст на коме је разапет наш Исус, али и милиони људи, па и жене и деца широм света. И хиљаде наших, од цара Лазара, до Радована Медића и Милице Ракић", истакао је патријарх Порфитије.

"Молимо се за све невино пострадале у пролеће 1999. Бог нек им душу прости и да им вечни покој. Нека сте сви Богом благословени и живели на много година", завршио је Порфирије.

Милорад Додик: Нису хтели само да нас побију, него и да нас потцене и понизе

"Не окупљамо се да бисмо се сећали, него да не заборавимо. Што се мене тиче, нећемо ни заборавити ни опростити", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Нису хтели само да нас побију, него и да нас потцене и понизе", додао је он.

"Наша деца су гинула са страшним траумама. И онда нам дођу и кажу да заборавимо и идемо даље. Српски народ чине и живи и мртви, и зато никад не заборављамо. Ја им се никада нећу клањати. ЕУ нам поставља ултиматум, није Европа у коју желимо да идемо", рекао је председник Републике Српске.

"Не смемо да изгубимо свој суверенитет, који је по вољи народа. Срби данас имају две државе - Србију и Републику Српску", истакао је Додик.

"Никада се у историји није десило да је неко неког напао, а да није разговарано о репарацији. Дошли су да нам нуде кредите, али децу и невине жртве не можемо да обновимо", нагласио је он.

Додик је рекао и да "види будућност овог народа у уједињењу Републике Српске и Србије".

НАТО агресија почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.

image