Свет

Иран позвао Француску да послуша своје грађане и прекине са насиљем

Француска влада мора да разговара са својим грађанима, насиље je контрадикторно са прокламованом моралношћу и поповањем другима
Иран позвао Француску да послуша своје грађане и прекине са насиљем© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Иран је позвао Француску да послуша своје грађане који протестују и избегне насиље, након што је више од 150 људи ухапшено, а велики број полицајаца је повређен у демонстрацијама против пензионе реформе.

Демонстранти су се у четвртак сукобили са француским снагама реда, у највећој ескалацији насиља од почетка протеста због пензионе реформе председника Емануела Макрона пре три месеца.

"Француска влада мора да разговара са својим грађанима и слуша свој народ", написао је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани на Твитеру.

"Ми не подржавамо уништење и нереде, али сматрамо да, уместо што стварају хаос у другим земљама, (Француска) би требало да слуша сопствене грађане и избегне коришћење насиља против њих", додао је он.

Канани је алудирао на критике које су многе западне земље, међу којима и Француска, упутиле Ирану за њихов одговор на вишемесечне протесте који су ту блискоисточну државу погодили крајем прошле године, након што је двадесетдвогодишња Махса Амини преминула у полицијском притвору под неразјашњеним околностима.

Стотине људи су погинуле, укључујући и више десетина припадника безбедносних снага, док је више хиљада ухапшено током демонстрација за које је Техеран оптужио Запад и Израел.

Сједињене Државе, Британија и Европска унија увеле су неколико рунди санкција Ирану због његовог одговора на протесте.

"Како сејеш, тако жањеш", написао је Канани, додајући да је "такво насиље контрадикторно са прокламованом моралношћу и поповањем другима".

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен рекао је да је ухапшено 457 људи, док је 441 члан снага безбедности повређен.

Дарманен је одбацио позиве позиве демонстраната на повлачење пензионе реформе.

"Не мислим да би требало да повучемо овај закон због насиља" рекао је он. "Уколико се то догоди, значиће да немамо државу. Ми прихватамо демократску, друштвену дебату, али не и насиље."

image