Свет

Рјабков упозорава НАТО да не шаље касетну муницију Кијеву: Нисте свесни последица

Они који позивају Вашингтон да Кијеву испоручи такво оружје требало би да буду свесни последица, каже заменик руског министра спољних послова
Рјабков упозорава НАТО да не шаље касетну муницију Кијеву: Нисте свесни последицаGetty © Mark Renders / Stringer

Конгресмени који притискају Бајденову администрацију да пошаље Украјини касетну муницију морали би да буду свесни последица које би такве испоруке имале по безбедност НАТО-а, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Руски дипломата је оценио да амерички законодавци очигледно нису свесни потенцијалних последица које би такав потез имао по безбедност војног блока предвођеног САД или по изгледе за нормализацију односа Москве и Вашингтона.

Четворица републиканских конгресмена затражила су од америчког председника Џозефа Бајдена да пошаље Украјини касетну муницију, која је забрањена у 110 земаља према споразуму УН из 2008, одбацујући као "неосновану" забринутост да би таква испорука могла да ескалира сукоб.

Украјина је од САД затражила касетне бомбе МК-20, као и артиљеријске касетне гранате од 155 мм.

Вашингтон још увек није званично одобрио испоруку било какве касетне муниције Украјини. У Сједињеним Државама је законом забрањен извоз таквог оружја.

Медији су више пута извештавали да кијевске снаге совјетско касетно оружје у насељеним областима. Док Кијев демантује, међународне организације нису биле у могућности да провере извештаје.

image