Србија и Балкан

Тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Вучића: Председник не поступа противуставно

Европски план није у супротности са преамбулом Устава РС, којом је прописано да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Београду
Тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Вучића: Председник не поступа противуставно© TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Више јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву заступника удружења "Усправна Србија" Драгана Добрашиновића против председника Републике Србије Александра Вучића поднету због кривичног дела "угрожавање територијалне целине", јер не постоје основи сумње да је учињено кривично дело за које се гони по службеној дужности, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Истиче се да је одлука донета након разматрања искључиво навода кривичне пријаве за које "није достављен ниједан материјални доказ који би поткрепио изнете наводе, осим цитирања текста европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине и појединих одредби Бечке конвенције о уговорном праву".

Тужилаштво сматра да су наводи из пријаве и правна квалификација резултат искључиво својевољног, непрецизног тумачења одредби европског плана за нормализацију односа Београда и Приштине, који и не носи назив "Споразум", како то подносилац пријаве представља у поднетој пријави.

"Такође, овај непотписани план ниједном својом одредбом, а према томе ни одредбом члана 2, према становишту овог тужилаштва, није у супротности са преамбулом Устава РС, којом је прописано да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије и има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије", истиче се у саопштењу.

У складу са тим, и само поступање председника Републике Србије у конкретном случају није било у супротности са обавезом да се заступају и штите интереси Србије на КиМ у свим унутрашњим и спољним политичким односима, па самим тим није предузето противуставно деловање у покушају да се отцепи неки део територије Србије или да се део те територије припоји другој држави, већ су радње председника РС биле усмерене искључиво на нормализацију односа Београда и Приштине, какав је и назив самог плана, сматра Тужилаштво.

"Због тога нема основа сумње да је радњама пријављеног лица учињено кривично дело правно квалификовано од стране подносиоца, нити било које друго кривично дело за које се гони по службеној дужности", наводи се, уз додатак да против овог решења подносилац пријаве може да изјави приговор у року од 8 дана.

Покрет "Усправна Србија" поднео је 10. марта кривичну пријаву против Александра Вучића због тога што је, како наводе, прихватио споразум о нормализацији односа Београда и Приштине који је, по њиховим речима, у супротности са Уставом Србије.

image