Србија и Балкан

Билчик: ЕУ се нада да ће Србија донети јасне одлуке, није време за двосмисленост

Билчик каже да дебата треба да се води око тога како Западни Балкан доприноси стабилности и безбедности Уније
Билчик: ЕУ се нада да ће Србија донети јасне одлуке, није време за двосмисленост© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик данас је изјавио да се он и ЕУ надају да ће "Србија донети јасне одлуке".

"Није време за двосмисленост и Србија мора да остане на европском столу. Надам се да ће ова порука не само одјекнути, него да ће се такође чути сада када се разговара о формирању нове владе", рекао је Билчик за Танјуг.

У Европском парламенту у Стразбуру, данас је на агенди дебата о проширењу и извештај хрватског посланика Тонине Пицуле о овој политици Уније.

Оно што је за Билчика најважније, како каже, јесте да се види да ли је Србија посвећена и колико је озбиљна за чланство у ЕУ.

"Та посвећеност треба да буде пуна, консеквентна, јасна и то је једини пут да би ми имали узајамно поверење, заједничку будућност. Надам да ће избор који је Србија направила пре више година за чланство у ЕУ, остати јасан и сада када смо суочени с руским нападом у Украјини и када је цела Унија под руским нападом", рекао је Билчик.

Он уверава да Унија заиста жели да Србија буде део исте фамилије и да ради са ЕУ и да је сасвим логично да Србија буде ЕУ чланица једног дана.

Сматра, као и већина његових колега у ЕП, да Унија мора да продужи са проширењем зато што је то једна од најуспешнијих политика Уније. Билчик подсећа да су се сада, после сукоба у Русији, правила игре у проширењу променила, "с тим што сада има још две нове земље кандидате, а једна од њих је под нападом Русије".

Билчик каже да дебата треба да се води око тога како Западни Балкан доприноси стабилности и безбедности Уније.

"За то су нам потребни ангажовани балкански партнери, посвећени нашим вредностима и ставовима", рекао је он.

Навео је да су "значајни ставови држава кандидата о руској агресији, о спољној политици и санкцијама, о унутрашњим реформе, структурне промене и у области енергије".

Билчик каже да је важно и да се чује где балкански партнери стоје у решавању конфликта из прошлости, као што је то дијалог између Београда и Приштине.

image