Свет

НАТО припрема истрагу: Анализира како Русија добија подршку јавности

Западу и Алијанси није баш најјасније одакле црпе подршку, а посебно их брине каква се слика о Западу пласира тој јавности
НАТО припрема истрагу: Анализира како Русија добија подршку јавностиwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

НАТО Центар за стратешке комуникације и Центар за изузетност (NATO StratCom COE) објавили су два тендера чији би учесници требало да анализирају комуникационе стратегије Руске Федерације. 

Они који буду примљени у истраживачки центар НАТО-а анализираће које су се информације пласирале држављанима Руске Федерације, али и земљама Азије, Африке и Латинске Америке од почетка Специјалне војне операције. 

Фокус првог дела истраживања биће на томе како је Русија током различитих етапа конфликта у Украјини обезбеђивала себи подршку уз помоћ стратешких комуникација упућених домаћој јавности.

НАТО ће у том циљу анализирати изјаве званичника, информацију која је објављивана на сајту председника Русије, сајтовима различитих министарстава, Државне Думе, Савета безбедности, али и њиховим Телеграм каналима. Биће анализиране све објаве и изјаве од 1. априла до 31. децембра прошле године.

Други део пројекта подразумеваће анализу комуникационих стратегија Русије у иностранству, али без Запада. Разлог за овакво истраживање, како пише у документима са којим су се упознали новинари РТ-а, је тај што руска страна наилази на добар одзив у државама Африке, Азије и Латинске Америке. 

"Потребан нам је детаљан опис тактике коју користи Русија како би утицала на јавност у трећим земљама и њихово поимање ситуације (у Украјини)", пише у документу НАТО-а. Организација још додаје да је потребно обратити пажњу и на то каква се слика о Западу пласира тој јавности, узимајући у обзир да, како наводе, ове државе "нису део сфере утицаја Запада и стога представљају веома актуелну мету дезинформација које долазе из Русије".

image