Свет

Борељ се извинио: Нисам расиста, џунгла је свуда

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ се извинио онима који су његову метафору протумачили као "колонијални евроцентризам"
Борељ се извинио: Нисам расиста, џунгла је свудаAP © Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ сматра да његово поређење Европе са "баштом" и света око ње "са џунглом" није расистичко. Његов коментар објављен је на званичном сајту Европске уније, преносе РИА Новости.

Дипломата је објаснио да под џунглом мисли на раст политичке моћи у свету.

"Раст овог света безакоња и нереда је оно што сам мислио под џунглом. Моје помињање џунгле нема расистичку, културну или географску конотацију. Заиста и нажалост, 'џунгла' је свуда, укључујући и данас у Украјини", истакао је Борељ.

Он је додао да је његова изјава о "привилегованој Европи – 'башти' која је окружена 'џунглом' извучена из контекста и погрешно схваћена".

"Такође,6 имам довољно искуства да схватим да ни Европа ни Запад нису савршени и да неке западне земље с времена на време крше међународно право", оценио је званичник.

Шеф европске дипломатије се извинио онима који су његову метафору протумачили као "колонијални евроцентризам".

"Неки су ову метафору погрешно протумачили као манифестацију колонијалног евроцентризма. Жао ми је ако се неко осетио увређеним", написао је Борељ на свом блогу.

Говорећи 13. октобра на отварању Европске дипломатске академије у белгијском граду Бриж, Борељ је изнео мишљење да је "привилегована Европа 'башта', а свет око ње 'џунгла' која може да упадне у европски механизам који добро функционише".

Европски званичник је истакао да се "противи идеји Европе као тврђаве заштићене од проблема остатка света и да се залаже се за дубљу сарадњу са спољним светом, посебно са глобалним Југом".

Истовремено, сам пројекат изградње модерне Европе, према његовим речима, у почетку се заснивао на одбацивању политике силе, одбијању да се следи "закон џунгле".

"Успели смо да заменимо законске процедуре ослањања на силу. Зато сам и говорио о Европској башти. Кроз наш савез смо успели да ојачамо мир и сарадњу између претходно зараћених страна, задржавајући заједничку посвећеност поштовања правила и закона", објаснио је Борељ.

image