Србија и Балкан

Вучић: Доминација Америке над Европом биће све већа; Војска РС јача него пре десет година

Америка ће бити доминантна на Западу, САД и ЕУ ће имати исти однос према Кини, коју посматрају као стратешког ривала, сматра председник и додаје да "ми морамо да гледамо себе"
Вучић: Доминација Америке над Европом биће све већа; Војска РС јача него пре десет година© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Знао сам да нас очекују тешки догађаји и разумео сам шта ће се десити у Украјини и пре него што је почео сукоб у тој земљи, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да му руски председник Владимир Путин није рекао да ће бити сукоба у Украјини, већ је сам закључио. Вучић је говорио о изјави аустријског новинара Кристијана Вершића, који је рекао да је од српског председника два месеца пре почетка сукоба сазнао да ће почети рат у Украјини.

"Није то нека велика тајна, могли сте да погледате и у вашој архиви моје изјаве од 25. новембра, када сам био у Сочију код председника Путина. Ја сам тада рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем. И ја сам разумео шта ће се десити у Украјини", рекао је председник Србије у обраћању на телевизији Пинк и додао да је Путин раније увек говорио много о Украјини, а на том састанку није причао ни три минута.

Каже да није пророк, већ је само слушао и ређао чињенице, и да ће покушати да објасни шта очекује у наредном периоду.

"Мислим да већ у јуну мора да уследи, пошто Украјина неће лако победити у војном смислу, то је готово немогуће, очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донете одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ. Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина. Имаћете земље које су веће од Француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке", истиче Вучић.

Америка ће бити доминантна на Западу, а и САД и ЕУ ће имати исти однос према Кини, коју посматрају као стратешког ривала, сматра председник и додаје да "ми морамо да гледамо себе".

Када странци говоре о балансу, то значи да Србија не сме да оде изнад

Вучић је подсетио да Србија још није увела санкције Русији, иако су поједини најављивали да би то могло да се деси дан након избора у априлу 2022. године.

"То је када се неко држи, не може увек, натера вас сила прилика, али као што видите без заклињања, без претешких речи, годину дана смо успели да издржимо те притиске", рекао је председник Србије.

Налог МКС за хапшење Путина само води у даљу ескалацију, сматра Вучић.

Са Путином ће морати да се разговара, али како ће се то десити ако му таква оптужница "буде висила над главом", додаје. 

Он истиче да ће се мењати динамика нашег односа са Европом и да се нада да ће то бити у позитивном светлу.

"Али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и Косово и Метохија. Мислим да ће се у међувремену догодити још много тога. Бајденов акт о смањењу инфлације, који је генијалан, чиме су натерали компаније из ЕУ да се селе у Америку, они ће се сада договорити са Европом да за европске земље то не важи. Узеће компаније попут 'Фолксвагена' и радна места. Договориће се да то не важи, али да морају да спроводе мере према Кини какве спроводи и Америка", сматра Вучић.

Мислили су да сам луд јер сам једини који сам говорио о литијуму, наводи председник. Он каже да смо "могли по највишим светским стандардима да све то урадимо и да нам процвета тај део Србије", а да нисмо јер су "стране службе нашле људе овде који ће да зауставе развој Србије".

Додаје да би Србија за 10 година стигла средње развијене земље у Европи, а "ми би данас били најбоља земља у региону".

"Мени је јасно зашто су то странци урадили, ја то разумем. Они када говоре о балансу, то значи да Србија не сме да оде изнад и да мора да се контролише са оним око ње и са притисцима. Зато су нам разорили земљу, како год да буде изгубили смо пет година у развоју. Имали смо бело злато, нешто што је ретка ствар у Европи", поручио је Вучић.

Без војске сте ништа

Председник поручује да је његов задатак да проба да сачува земљу од рата, али и да сачува све политичке принципе.

Додаје да је поносан што види да конкурс Војске Србије иде јако добро и истиче да ће основна плата бити 2.000 евра.

"Без војске сте ништа, постајете ловина за лешинаре и не можете ни да постојите. Зато војску и градимо и радимо све што можемо да нам буде снажнија. Наша војска је 10 пута снажнија него што је била пре 10 година", рекао је Вучић.

Он је позвао све грађане да дођу 22. априла у Батајницу, јер ће "то бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има". 

Вода и храна биће проблем у будућности

Председник је, коментаришући састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном рекао да ће направити стратешки савет, да може да се сарађује са Мађарском по више питања. Како каже, Мађарска је већ сада пети трговински партнер Србији.

"Наши односи су на највишем историјском нивоу. Ми увек волимо да говоримо само о лошим стварима, а ово је једна од фантастичних ствари које нам се дешавају", оценио је Вучић.

Вода и храна ће бити нешто око чега ће бити проблема у будућности, ми смо обезбеђени јер производимо готово све, поручио је председник Србије. 

"Свега имамо у резерви колико хоћете, код нас нико неће бити гладан", каже Вучић.

Сви мисле да знају боље од мене шта је добро за државу

Сви мисле да знају боље од мене шта је добро за државу, чак и они који о држави не знају ништа и који би увели земљу у ратно стање за 15 минута, каже председник Србије.

"Ја сам увек на страни државе, да државу сачувамо", истакао је Вучић.

О изјавама неких који тврде да ће, захваљујући Вучићу, пет земаља ЕУ које нису признале "Косово" то ускоро урадити, председник се запитао где то пише.

"Не пише нигде наравно. Неке од тих земаља нису далеко од тога, али близу су годинама да признају. Немојте се позивати на нешто што не пише", каже председник.

Народни покрет је веома потребан земљи, посебно у наредне две године, када ће бити потребан један шири консензус, каже Вучић. 

Албанци на КиМ имају обавештајне службе које нису наивне

Он истиче да Албанци на КиМ имају своје обавештајне службе које нису наивне, и које посебно врше инфилтрацију на југу, али то покушавају и на северу Косова.

Вучић је, на питање о формирању косовске обавештајне службе, рекао да их Албанци већ имају.

"Они на озбиљан начин то раде, посебно инфилтрација на југу је значајна. Покушавају инфилтрацију и на северу. Остварују одређене помаке купујући људе, пре свега у Лепосавићу и Зубином Потоку", рекао је он.

Вучић је нагласио да постоје многе друге службе које делују на територији целе Србије и на КиМ.

"Ту наше службе морају да раде значајан контраобавештајни и обавештајни посао. Наше службе, не желим да кажем да су снажније од осталих у региону, али усуђујем се да кажем да нису слабије", подвукао је Вучић.

Председник Србије најавио је да ће нова седница Савета за националну безбедност бити одржана за седам или осам дана.

image