Свет

Пекинг: Разговор Путина и Сија веома успешан: Москва: Дуже него што је било планирано

Овај растући савез између два највећа америчка стратешка и војна ривала има потенцијал да промени глобални поредак, оцењује "Вашингтон пост"
Пекинг: Разговор Путина и Сија веома успешан: Москва: Дуже него што је било планирано© Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Самит лидера Руске Федерације и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга био је веома успешан и веома продуктиван, рекао је кинески министар спољних послова Ћин Ганг у интервјуу за руске медије. 

"Веома успешно, веома продуктивно. Шефови двеју држава успели су да склопе многе споразуме. Разговарано је о важним питањима наше билатералне сарадње, миру и стабилности у региону и на целој планети", открио је кинески министар, оцењујући исход последњег сусрета Си Ђинпинга и Владимира Путина за телевизију "Расија 1". 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније данас за исту телевизију да се неформалан ручак двојице председника одужио више него што је то било планирано, што, како је додао, само говори "о расположењу двојице лидера, поверљивом карактеру и садржајности њиховог разговора". 

Подсећамо, Владимир Путин је јуче писао сусрет са кинеским председником , рекавши да га је позвао у свој стан у Кремљу где су разговарали о глобалним дешавањима.

"Одржали смо радни ручак, онда сам позвао председника Сија, као пријатеља, да се пређемо у другу просторију. Овде имам стан, где проводим доста времена у последње време. Радим овде врло често и ноћима, тако да смо тамо прешли. Седели смо код камина и пијуцкајући чај, полако причали о свему", рекао је Путин у интервјуу Павлу Зарубину на каналу Русија-24.

Напоменуо је да је било речи о ситуацији у глобалним дешавањима у различитим аспектима.

Главни акценат навео је руски председник био је на билатералним односима земаља.

"Наравно, током ова четири сата разговарали смо и о билатералним односима у свим аспектима, пре свега у економској сфери, и на то је стављен главни акценат", рекао је Путин.

"Вашингтон пост" оценио је данас овај растући савез између два највећа америчка стратешка и војна ривала има потенцијал да промени глобални поредак једнако дубоко као што су то учиниле Сједињене Државе пре пола века. Америка и њени савезници морају да припреме одговор на то.

image