Русија

"Свето место никад није празно": Москва побеђује санкције уз помоћ Кине

Немачки медиј "Берлинер цајтунг" пише да се прогноза Аналене Бербок да ће санкције "упропастити Русију" није остварила
"Свето место никад није празно": Москва побеђује санкције уз помоћ Кине© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Уместо да се обистине наде западних политичара да ће Русија због санкција пропасти, Москви су се отворили нови изгледи за сарадњу с Кином, примећује немачки лист "Берлинер цајтунг".

"Прогноза савезне министарке спољних послова Аналене Бербок с краја фебруара 2022. да ће санкције 'упропастити Русију' изгледа да се не остварује. Пословни парк 'Гринвуд' сада је седиште победника санкција", наводи аутор чланка, називајући тај пословни центар "средиштем пословног света Кине у Русији".

Бројни кинески бизнисмени и менаџери, укључујући и многе људе млађе од 40 година, како овај медиј пише, крећу се између шестоспратних канцеларијских кула на локацији од 20 хектара.

Руско-кинески трговински промет, такође се наводи у чланку, порастао је за 29 одсто у поређењу с претходном годином, а овај тренд расте, као што расте и обим кинеских инвестиција, који се повећава за трећину – на 200 милиона долара.

"У пролеће 2023. кинески ће се чешће говорити на улицама и трговима Москве него енглески или немачки. Кинези све више заузимају места која су оставили западњаци", закључује аутор, цитирајући руску пословицу "Свето место никад није празно", преноси "Спутњик".

image