Србија и Балкан

Рама: Подстакао сам Куртија да формира ЗСО

Честитао сам Куртију на храбрости јер је предузео веома важне кораке ка нормализацији односа са Србијом, навео албански премијер
Рама: Подстакао сам Куртија да формира ЗСОwww.globallookpress.com © Gent Onuzi/XinHua

Премијер Албаније Еди Рама састао се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем током његове посете Албанији и том приликом је истакао да "Косово" мора да почне са реализацијом договора из Охрида, укључујући формирање Заједнице српских општина и давање потребних гаранција Српској православној цркви. 

Рама је навео да је са Куртијем, којег је назвао "посебним пријатељем", разговарао о Охридском споразуму.

"Са мојим посебним пријатељем, 'косовским премијером' Аљбином Куртијем, током данашњег ручка на којем смо детаљно разговарали о Охридском споразуму", написао је Рама на Фејсбуку.

Додао је да је подстакао Куртија да почне са применом договореног споразума са Србијом.

"Честитао сам Куртију на храбрости јер је предузео веома важне кораке ка нормализацији односа са Србијом. Подстакао сам премијера да предузме даље кораке, било да гарантује српске општине у оквиру удружења које гарантује искључиво ангажовање српске заједнице, или да уз потребне гаранције СПЦ делује у њеним богослужбеним местима", истакао је Рама, додајући да процес дијалога није лак и да има његову пуну подршку.

Следећи састанак владе "Косова" и Албаније, према његовим речима, одржаће се у јуну.

image